Edició 2343

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 24 de desembre del 2024
Edició 2343

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 24 de desembre del 2024

L’Ajuntament de Barcelona commemora l’1-O a la Presó Model

Aquest dijous s'inaugura "1 d'octubre i més. Barcelona ciutat de drets" per commemorar la repressió del referèndum

|

- Publicitat -

El dilluns que ve farà un any del dia que la policia espanyola va reprimir amb brutalitat la votació del referèndum d’autodeterminació organitzat per la Generalitat de Catalunya. L’Ajuntament de la ciutat comtal ha organitzat entre el dia 27 i el 30 diferents jornades de conferències i exposicions a la Presó Model per tal de reflexionar sobre els fets d’aquell dia a partir dels eixos: evocar, rememorar, denunciar, recosir.

Publicitat

Com explica el mateix díptic de propaganda: “L’Ajuntament de Barcelona i les entitats de la campanya “Demà pots ser tu” volen obrir una reflexió sobre el significat, causes i conseqüències un any després de l’1 d’octubre de 2017, data que marca un abans i un després en la vida política i social de Catalunya i també de la seva capital, Barcelona”. Així com per “denunciar la violència repressiva de l’Estat”.

Entre els diferents actes organitzats hi ha tres exposicions: “L’1 d’octubre, un dia per no oblidar”, “L’1 d’octubre, la força de la gent”, de Jordi Borràs i “Resistències i memòria. L’art contra la repressió i la censura” dels artistes: Francesca Llopis, Pierre Marquès, Levi Orta, Frederic Perers, Maria Ruido, Vicens Vacca, David Ymbernon. Amb els textos de: Maria Cabrera, Mathias Énard, Mercè Ibarz, Gabi Martínez, Núria Martínez-Vernis, Josep Pedrals, Martí Sales i Blanca Llum Vidal. Les mostres d’art s’inauguraran el dia 27 i estaran obertes al públic el dia 28 al matí.

Pel que fa a conferències i xerrades, s’han programat quatre taules rodones.”Dret a la protesta i violència institucional” el dia 29 a les 12.00 hores amb Elisenda Pradell, Irídia; Elisenda Rovira, Media.cat; Thais Bonilla, Novact i Mercè Barceló, Col·lectiu Praga. Ho modera Dani Gómez-Olivé, Àrea Incidència Política de Lafede.cat. “Recosir emocions, experiències i lluites per transformar la història” el dissabte a les 17.30 hores: David Fernández, periodista; Jordi Évole, periodista i Victoria Rosell, magistrada. Modera la taula: Agnès Marquès, periodista. “La rebel·lió com a eina de transformació social” a les 19.30 hores amb Marina Garcés, filòsofa i escriptora; Laura Llevadot, filòsofa i investigadora; Santiago Alba Rico, filòsof i escriptor i Jordi Amat, escriptor. La moderadora serà Sara González, periodista. Per últim el diumenge a les 11.30 hores es durà a terme la taula rodona: “Demà Pots Ser Tu: defensa del dret a la informació i la llibertat d’expressió” amb Txell Bonet, periodista; Cristina Fallaràs, periodista i escriptora; Roger Palà, periodista i impulsor de Crític i David Bondia, president de l’Institut de Drets Humans de Catalunya. Ho moderarà Ana Pardo de Vera, directora de Público.es. Dissabte, l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau; Javier Pérez Royo, catedràtic de Dret Constitucional i Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural tancaran les taules. El comiat de les jornades serà a càrrec d’Adolfo Pérez Esquivel, premi Nobel de la Pau, a través d’un vídeo-missatge.

Et pot interessar  El fiscal demana l'amnistia per als bombers de Girona encausats per participar en les protestes l'endemà de l'1-O

Totes aquestes activitats commemoraran un dia que ha marcat l’agenda política des de llavors. De la mateixa manera que s’esperen un seguit de reportatges televisius, que analitzaran les conseqüències i la mateixa jornada, s’ha de tenir en compte també les versions que s’estan creant dels fets ocorreguts. Així, les visions del tema comencen a ser prolífiques, ja que il·lustren el moment de falta d’estratègia del moviment republicà, potser massa obcecat a fer-se fort. Per últim no deixa de ser una ironia que la commemoració de l’Ajuntament de Barcelona a un dia de lluita per la llibertat es faci en una presó, que va ser el símbol mateix de la repressió durant el franquisme.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut