Edició 2483

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 14 de maig del 2025
Edició 2483

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 14 de maig del 2025

L’AIReF confirma el desgavell econòmic del govern de Colau i Collboni

Preveu que l’Ajuntament de Barcelona acabarà l’any 2023 amb un dèficit que duplicarà l’estimat al març

|

- Publicitat -

L’organisme també alerta d’un increment del 20% de la despesa a la diputació barcelonina

Publicitat

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) preveu que l’Ajuntament de Barcelona acabarà l’any 2023 amb dèficit, segons ‘l’Informe complementari d’avaluació individual de les corporacions locals’ publicat aquest dimarts. “El canvi més gran d’estimació es produeix en l’Ajuntament de Barcelona que gairebé duplica el dèficit estimat al març”, apunta el document. En general, l’entitat alerta d’un increment del 9% de la despesa als grans ajuntaments de l’Estat el 2023, any durant el qual hi ha hagut, precisament, eleccions municipals. Una de les institucions amb un augment més pronunciat és la Diputació de Barcelona, amb un creixement del 20%.

Després de rebre les compensacions per la liquidació negativa del 2020, l’organisme no preveu que la diputació barcelonina acabi amb dèficit.

També tancaran l’any amb números vermells els ajuntaments de Bilbao i Valladolid i les diputacions de Guipúscoa i Biscaia.

Sobre el consistori barceloní, l’AIReF destaca que “des de 2020 a 2022, anys d’absència d’objectius fiscals, porta efectuant tancaments amb un dèficit mitjà de 80 milions d’euros anuals”. L’organisme preveu que aquest comportament es replicarà aquest any “si bé duplicant el nivell de dèficit mitjà”, sense tenir en compte l’efecte de la compensació de la liquidació. El canvi detectat a la capital catalana és el més gran en comparació amb l’estimació del març.

“Les estimacions de l’AIReF incorporen un major grau de realització de despeses, no contemplades als pressupostos inicials de l’any”, explica l’organisme.

Tot i aquest increment de costos, l’ens preveu que les corporacions acabin l’any amb una situació propera a l’equilibri, empitjorant lleugerament les previsions de superàvit de l’1% del PIB que esperaven a l’abril. A aquest resultat caldrà incorporar l’efecte positiu de la compensació de la liquidació del 2020, fet que farà que el superàvit sigui de gairebé un 3% dels seus ingressos.

Et pot interessar  Junts demana informació al govern de Collboni sobre l'impacte de l'apagada en el servei de teleassistència

En conseqüència, el creixement de la despesa computable del grup de grans corporacions a finals del 2023 podria elevar gairebé un 35% el nivell del 2019, fet que suposa una mitjana anual de gairebé un 9% en el període de suspensió de les regles fiscals.

En aquest sentit, l’AIReF ha reiterat que cal evitar increments de despeses o reduccions d’ingressos que no tinguin finançament permanent.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí