Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024

L’advocat del TJUE reitera a Espanya que obligar un eurodiputat a jurar la Constitució “contravé” la legislació europea

Conclou que la negativa d'Espanya a reconèixer-los com a eurodiputats per no jurar la carta magna va ser "il·legal"

|

- Publicitat -

L’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Maciej Szpunar, ha reiterat a Espanya que la llei electoral espanyola que obliga els eurodiputats a jurar la Constitució “contravé” la legislació europea i el principi de sufragi universal. En les conclusions no vinculats sobre la demanda dels eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín contra el Parlament Europeu pel seu escó, Szpunar conclou que la negativa d’Espanya a reconèixer-los com a eurodiputats per no jurar la carta magna era “il·legal” . A les portes de les eleccions europees del 9 de juny, l’advocat general del TJUE avisa el Parlament Europeu que ha de reconèixer els europarlamentaris electes a l’estat espanyol encara que no hagin jurat la Constitució.

Publicitat

Szpunar assenyala en el seu escrit que el “pecat original” del cas va ser la decisió del president del Parlament Europeu del moment, Antonio Tajani, de “prendre en consideració només les notificacions de les autoritats espanyoles referents a les persones electes al Parlament i no fer cas de la proclamació del 13 de juny”, on sí que es reconeixia Puigdemont i Comín com a eurodiputats electes. Tajani “no podia ignorar” aquesta proclamació, opina l’advocat general.

“La proclamació oficial dels resultats era la proclamació del 13 de juny del 2019, com expressament va confirmar el TJUE en la sentència Junqueras Vies, i era aquesta proclamació la que vinculava el Parlament, i no la podia qüestionar”, remarca en l’escrit publicat aquest dijous.

D’aquesta manera, Szpunar demana al TJUE revertir la desestimació del Tribunal General de la UE, que en primera instància va donar la raó a l’Eurocambra, rebutjant les queixes de Puigdemont i Comín.

Et pot interessar  Puigdemont promet "passar a l'ofensiva" i demana convertir Junts en Junts pel Sí

L’opinió de l’advocat general no és vinculant i, per tant, el TJUE encara pot variar la seva interpretació i el sentit de la decisió final sobre la negativa del Parlament Europeu a reconèixer inicialment Puigdemont i Comín com a eurodiputats.

Els fets

Puigdemont i Comín formaven part de la llista de Junts, que va guanyar les eleccions europees del maig del 2019 a Catalunya i li pertocaven dos escons. La JEC va incloure Puigdemont i Comín en la llista de candidats electes, però la legislació espanyola exigeix el jurament de la Constitució per prendre possessió del càrrec. Cap dels dos ho va fer, de manera que en la llista definitiva no apareixien ni Puigdemont ni Comín. Tampoc hi havia Oriol Junqueras, a qui el Suprem no va deixar sortir de la presó preventiva per jurar la Constitució.

D’aquesta manera, Tajani no els va reconèixer com a eurodiputats a l’espera que els tribunals resolguessin la controvèrsia. Puigdemont i Comín van prendre l’escó finalment el desembre del 2019, quan l’aleshores president de l’Eurocambra, David Sassoli, els va admetre arran de la sentència sobre la immunitat de Junqueras, que establia que la condició d’eurodiputat s’obté únicament per l’elecció a les urnes.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut