Edició 2368

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de gener del 2025
Edició 2368

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de gener del 2025

L’advocat de Sànchez, Turull i Rull els va proposar “acatar la Constitució” davant del jutge

|

- Publicitat -

L’advocat Jordi Pina, que va defensar l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez i els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull en el judici del procés sobiranista, ha explicat en el seu llibre ‘El judici de la meva vida’ (Columna) que els va proposar “acatar la Constitució”, tot i que els exconsellers ho van descartar.

Publicitat

Va ser a finals de novembre del 2017 quan el magistrat instructor del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llarena va assumir la investigació del cas, i Pina explica que als advocats se’ls “va obrir el cel” perquè tots el coneixien de la seva etapa com a jutge a Catalunya i llavors el consideraven un bon magistrat.

Després d’assumir el TS el cas que inicialment va portar l’Audiència Nacional, les defenses van convenir demanar que els seus clients tornessin a declarar per tornar a demanar la llibertat provisional, per la qual cosa Pina va redactar un primer escrit en què va incloure l’acatament de la Carta Magna.

El va ensenyar primer a Turull i a Rull, que en aquelles dates es trobaven en presó preventiva a la presó d’Estremera, i els exconsellers “es van enfadar” per la proposta de Pina d’acatar la Constitució, per la qual cosa el lletrat va buscar una alternativa.

“Vam ser molta estona a la presó, molta. Vam retocar el text a través dels vidres, i vam arribar a acordar una fórmula que recollia les aspiracions de tots, les de l’advocat com a jurista i les del polític com a polític”, ha relatat Pina en el llibre.

Després de consensuar el text, també el va mostrar a Sànchez, que llavors estava empresonat preventivament a Soto del Real, i aquest el va veure correcte, per la qual cosa l’advocat va presentar l’escrit i els presos van declarar l’1 de desembre del 2017 davant Llarena, que el 4 de desembre va deixar en llibertat provisional Turull i Rull, però no l’expresident de l’ANC.

Opinions i anècdotes 

Aquest és un dels episodis que Pina relata en el llibre, que està redactat en primera persona des que rep l’encàrrec de defensar els tres dirigents independentistes fins a la sentència, i hi explica també la seva relació amb companys de professió, altres polítics, jutges, policies, funcionaris, periodistes i familiars dels presos.

Al llarg del text, detalla com va treballar i què va sentir en diverses ocasions, com quan es va emocionar al final del judici amb el torn d’última paraula dels seus clients, o quan es va quedar “acollonit” en trobar-se amb la manifestació a la plaça Colón de Madrid impulsada pel PP, Cs i Vox.

També considera que va haver-hi vulneracions de drets, com quan Llarena va rebutjar “amb uns arguments absolutament invàlids” permetre que Turull sortís en llibertat per mantenir en segona votació al Parlament la seva candidatura a president de la Generalitat.

“Espero que les Nacions Unides o la justícia europea determinin que no només es van vulnerar els drets polítics de Sànchez i Turull, sinó també els dels ciutadans que van votar JxCat”, afirma Pina, que també qualifica de ridícul el paper de Vox en el judici i es mostra crític amb l’actuació de la Fiscalia.

A més a més, el llibre recull anècdotes, com quan el 2 d’abril del 2019, mentre transcorria el judici, l’exconseller i advocat Francesc Homs va obtenir permís dels agents que vigilaven el TS per sorprendre els presos amb un pastís decorat amb llaços grocs i el lema ‘Llibertat presos polítics’.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí