Edició 2293

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 04 de novembre del 2024
Edició 2293

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 04 de novembre del 2024

La violència creix a Barcelona: es multipliquen les agressions sexuals i els fets penals amb armes blanques

|

- Publicitat -

Les violències sexuals creixen un 26,9% a Barcelona el 2022 respecte al 2019. És una de les dades del balanç fet aquest dijous en el marc de la Junta Local de Seguretat de Barcelona. També destaca que els fets penals instruïts amb armes blanques creix un 32%. D’altra banda, indicadors que milloren són els furts, que són la meitat de tots els fets delictius que passen a la ciutat.

Publicitat

En concret, els furts baixen un 26,6%. En total, el 2022 es van registrar 193.286 fets delictius, el que representa un descens del 14,6% respecte al 2019, quan se’n van denunciar 226.366. Els Mossos atribueixen aquesta reducció de la delinqüència principalment amb el descens de furts i robatoris amb violència a la via pública.

Amb tot, també ho vinculen amb el descens dels robatoris amb força a interior de domicili i robatoris amb força i violència a establiments comercials. La resolució, de fet, va augmentar un 4,5% respecte l’any 2019.

Els Mossos assenyalen que l’estratègia policial que Barcelona ha implementat amb la creació i millora del Pla d’acció Tremall contra la multireincidència, el Pla d’Acció contra les Violències Sexuals, el Pla d’Oci Nocturn i el recentment creat Pla Daga, juntament amb una millor coordinació policial i un increment de les plantilles policials, han contribuït a reduir les dades delinqüencials respecte el 2019 i han permès frenar l’activitat delictiva.

Una de les dades destacables del balanç policial és l’augment de les violències sexuals en un 27%. També són notòries les dades en l’àmbit de la violència de gènere. Les denúncies mantenen una tendència a l’alça cada any i respecte l’any 2019 aquests fets delictius van augmentar un 24,5% (2.329 a 2.903) pràcticament en tots els apartats: pugen especialment els maltractaments i la violència habitual a la llar en un 58% (de 707 a 1.121), i el trencament de condemna en un 53% (de 230 a 353).

Com a resposta a aquesta realitat es va posar en marxa el Pla Contra les Violències Sexuals, que va néixer per prevenir delictes sexuals especialment en entorns d’oci. Durant l’any passat, es van fer 339 dispositius en l’àmbit de la nit, amb patrullatges i potenciant els itineraris segurs. També es van fer 492 contactes i 5 presentacions al sector de l’oci nocturn als responsables d’aquest sector: treballadors, vigilants de seguretat privada, controladors d’accessos, hotelers, taxistes.

Davant d’aquestes dades, l’alcaldessa Ada Colau i el conseller Joan Ignasi Elena han fet un balanç positiu per la davallada dels fets delictius en un 14,6%. “Podem dir que Barcelona ha consolidat la tendència a la baixa i és la ciutat de l’Estat que més està reduint el nombre de delictes”, ha dit Colau, que ho ha vinculat al reforç d’agents de la Guàrdia Urbana, una major presència de Mossos a la ciutat i una bona coordinació amb Interior. “Aquest és el camí”, ha conclòs. Tanmateix, ha afegit que cal treballar per millorar la percepció ciutadana d’inseguretat a Barcelona i ha demanat que la seguretat quedi al marge de qüestions polítiques o electorals.

Per la seva banda, Elena s’ha felicitat també per la disminució de la delinqüència i ha reivindicat la “proximitat” que ha de tenir la policia, l’aposta per fer créixer el cos i també la coordinació i treball compartit amb la Guàrdia Urbana.

Alhora, però, ha destacat que augmenten els delictes contra les persones i ha admès que això produeix “angoixa”. En concret, s’ha referit a les violències sexuals i ha dit que la percepció dels agents implicats en la prevenció i abordatge d’aquest tipus de violències és que s’explica perquè s’està disminuint la xifra oculta. “Es denuncia més perquè la gent se sent més interpel·lada”, ha indicat el conseller. En aquest àmbit, ha dit, cal actuar i per això ha defensat el Pla Contra les Violències Sexuals.

Colau ha reconegut que li preocupa l’augment dels fets delictius denunciats però ha indicat també que ara hi ha més consciència que es pot denunciar aquell fet i ha celebrat l’aplicació del protocol per la prevenció de les violències sexuals en el sector de l’oci nocturn. Amb tot, ha apuntat que “queda molt per fer”.

Et pot interessar  El Consell Econòmic i Social de Barcelona insta a convertir el creixement de la ciutat en més justícia social

Durant la roda de premsa conjunta, i en relació amb la seguretat a Barcelona, Elena ha anunciat que els Mossos d’Esquadra lideraran el dispositiu de seguretat durant la celebració de la Copa Amèrica el 2024. “Hem arribat a un acord amb el Ministeri”, ha dit el conseller, que ha explicat que serà la policia catalana qui liderarà el Pla Director de Seguretat i s’integraran tots els cossos que operen a Catalunya. “En tant que policia integral, el lideratge correspon al cos de Mossos”.

El Pla Director de Seguretat determinarà les responsabilitats i funcions de tots els actors implicats en la seguretat de l’esdeveniment: la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Govern de l’Estat, ​​Organització de la Copa Amèrica, Protecció Civil, Sistema d’Emergències Mèdiques, Bombers, seguretat privada i els diferents cossos policials.

Els delictes contra el patrimoni (furts o robatoris) baixen un 18% a la ciutat mentre que els delictes contra les persones creixen un 18,4%, amb un pes específic del 6,4%. L’únic indicador relacionat amb els delictes contra el patrimoni que experimenta un notable augment és l’estafa, que augmenta un 30,7%, passant de 17.919 a 23.417. Majoritàriament aquest delicte es produeix per internet i des del 2019 ha mantingut una tendència a l’alça.

Els robatoris amb violència i intimidació a la via pública, que estan directament relacionats amb el fenomen de la multireincidència, es redueixen en un 13,3%. En relació a l’objecte sostret, el mòbil ocupa un 45% de fets mentre que les sostraccions de rellotge representen un 7% del total. Els robatoris amb força mantenen un descens generalitzat del 19,1% i baixen tant els robatoris a interior de domicili (cauen un 21,6%) com els robatoris amb força en establiments (-45,7%).

Respecte els fets delictius contra les persones, l’augment s’explica sobretot per l’augment dels fets relacionats amb lesions, agressions/ abusos sexuals i maltractaments en l’àmbit de la llar. En global, les lesions experimenten un increment del 11,1% respecte l’any 2019, passant de 3.933  a 4.371 fets. En aquest àmbit, i sobretot en les baralles, es detecta un ús d’armes blanques entre les persones.

De fet, el nombre de fets penals instruïts amb armes blanques intervingudes durant l’any passat és d’un total de 476, un 32% més que l’any 2019 quan se’n van registrar 360. Ara bé, representa un 0,25% sobre el total de fets delictius que es van produir a la ciutat el 2022. Elena s’hi ha referit i ha recordat l’impuls recent del Pla Daga per frenar-ne l’ús, sobretot en l’oci nocturn.

Finalment, i en relació amb els delictes contra les persones, els homicidis baixen un 39% respecte del 2019 (de 18 a 11). Tots els presumptes autors dels fets són homes, i pel que fa a les 11 víctimes, 8 són homes, i 3 són dones i totes 3 tenien una relació de parentiu amb l’autor i són víctimes de la violència domèstica o de gènere.

Cada dia de mitjana, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona atenen 1.649 incidents de tot tipus, fan 56 contactes amb entitats socials, 62 actuacions relacionades amb el pla Tremall, 44 dispositius de seguretat, 61 detencions i 141 persones investigades.

D’altra banda, el 2022 els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona van fer 22.154 detencions, una mitjana de 61 al dia, i van investigar 51.309 persones, una mitjana diària de 140. Respecte el 2019 i tenint en compte el significatiu descens de fets delictius durant el 2022, les detencions van baixar només un 1% i els investigats van pujar un 2%, el que suposa que entre detencions i investigats es va registrar un increment del 1,5% respecte el 2019.

Els Mossos d’Esquadra  van dur a terme l’any passat un total de 142 investigacions relacionades amb el tràfic de drogues, de les quals 128 de manera conjunta amb la Guàrdia Urbana. Gairebé es va fer una mitjana de 3 entrades per setmana en aquest àmbit, i es van fer 552 entre detinguts i investigats a la ciutat per part dels equips d’investigació i de les patrulles de seguretat ciutadana, front als 297 al 2019. És a dir, es va augmentar el nombre de detinguts en un 85,8%.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut