Diversos sindicats i col·lectius socials i culturals han cridat a “l’autoorganització i la revolta feminista” amb una aturada de 24 hores durant la vaga laboral, de cures i consum d’aquest diumenge davant l’absència, al seu parer, de canvis necessaris a nivell social i polític.
La coordinadora Vaga Feminista ha organitzat aquesta vaga, a la qual han donat suport col·lectius feministes i representants de la societat civil, i l’han secundat els sindicats Intersindical-CSC, Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) i la CGT, com ja van fer en els dos anys anteriors.
El manifest que han acordat els col·lectius ha cridat a “dir prou a l’ordre heteropatriarcal, capitalista, colonial, racista i depredador del medi ambient” i alçar-se davant dels atacs a la integritat, dignitat i a les llibertats.
La declaració aposta per un feminisme interseccional i inclusiu amb “dones amb diversitat funcional, amb diversitat sensorial i intel·lectual, migrades i racialitzades”, de totes les edats i totes les orientacions i identificacions sexuals.
També critica la precarietat laboral que es manifesta amb la discriminació salarial –les dones cobren un 23% menys que els homes–, la subcontractació, els contractes temporals i l’atur i els salaris baixos en els sectors més feminitzats, així com la precarietat de les treballadores del sector domèstic i de cures, amb l’incompliment dels temps de descans obligatori i l’assetjament sexual en l’àmbit laboral.
El manifest defensa que la LGTBIfòbia social, institucional i laboral és una altra forma de violència masclista, i exigeix posar fi a la medicalització de la salut femenina, l’explotació del planeta, l’educació sexista, la justícia patriarcal, el racisme, la violència policial, la criminalització del dret a la protesta, l’explotació sexual i les ingerències sobre el cos de la dona.
S’han convocat mobilitzacions a Barcelona, Terrassa, Cornellà de Llobregat, Calella, Mollet del Vallès, Pineda de Mar, Canet de Mar, Manresa, Santa Coloma de Gramenet i Santa Perpètua de Mogoda (Barcelona), Girona, Lleida i Tarragona, entre altres poblacions catalanes.
A Barcelona, la jornada començarà amb un piquet central a les 7.00 hores entre l’avinguda Diagonal i el passeig de Gràcia, mentre que a les 8.00 hores a Sarrià destaca la convocatòria de dones migrades, racialitzades i refugiades, amb l’objectiu d'”incorporar la mirada i la reivindicació descolonitzadora”.
La portaveu de Vaga Feminista, Dolores Pulido, ha explicat en declaracions a Europa Press que han triat el barri de Sarrià perquè és “on hi ha més concentració de dones migrades i racialitzades que treballen com a cuidadores”.
La manifestació unitària a la capital catalana començarà a les 17 hores des de plaça Universitat, continuarà per Gran Via i baixarà per passeig de Sant Joan fins arribar a Arc de Triomf, on es llegirà el manifest.
Per part del Govern, participaran en la manifestació de Barcelona la consellera de Salut, Alba Vergés, i la consellera de Justícia, Ester Capella, i també hi assistirà el president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent.
Els sindicats CCOO i UGT de Catalunya no s’han sumat a la convocatòria de vaga de 24 hores d’aquest 8 de març i tampoc no han convocat aturades parcials.
Segons el secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros, no ho han fet perquè cau en diumenge i, si hagués estat dilluns, haurien fet com l’any passat, amb aturades de dues hores, mentre que CCOO de Catalunya considera que “no es donen les condicions per fer una vaga efectiva a les empreses” perquè és un diumenge, segons fonts del sindicat.
Tots dos sindicats majoritaris han cridat a mobilitzar-se, a sumar-se a les vagues de consum i cures i a participar en les diferents manifestacions.
Foment del Treball ha rebutjat la vaga i el seu secretari general, David Tornos, ha sostingut recentment que no estan “a favor” de la convocatòria, que ha remarcat que no ha comptat amb el suport dels sindicats majoritaris.