L’eurodiputat liberal Antonio Marinho Pinto (ALDE) considera que la vaga de fam que han començat Jordi Sànchez i Jordi Turull és “una vergonya per a Espanya”. El polític portuguès ha visitat aquest dilluns l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell a la presó de Mas d’Enric, al Catllar (Tarragonès), juntament amb l’eurodiputat letó Miroslavs Mitrofanovs (Verds/ALE). Marinho Pinto ha afirmat que, malgrat el “silenci” de les institucions europees, la ciutadania s’està “revoltant” i “és urgent que Espanya trobi solucions polítiques als seus problemes polítics i deixi de recórrer als tribunals”. “Empresonar els adversaris polítics no és propi d’un estat democràtic”, ha sentenciat l’eurodiputat.
Antonio Marinho Pinto ha considerat que decidir fer una vaga de fam és “terrible, primer pels que decideixen fer-la, però també per a Espanya”. Segons l’eurodiputat liberal, “que hi hagi polítics que estiguin en vaga de fam en presons espanyoles per fets polítics és terrible per a Espanya”. A més, ha qüestionat el paper dels tribunals espanyols amb els presos independentistes i ha lamentat que “han donat massa proves que la seva prioritat no és la dignitat humana”.
Coincidint amb la visita a Mas d’Enric, el polític portuguès ha opinat que mai no ha entès l’empresonament de Forcadell. “Posar-la en una presó amb delinqüents de crims comuns és una humiliació inqualificable. Està presa aquí per les seves idees, sense que se li hagi fet un judici definitiu de culpabilitat i aplicar la presó preventiva a polítics per exercir la llibertat d’expressió és una atrocitat terrible”, ha insistit. Marinho Pinto ha afegit que “Espanya està donant molt mal exemple al món sobre la seva justícia” i ha acusat l’Estat d’utilitzar el dret “com a instrument de terror”.
L’eurodiputat s’ha mostrat “angoixat” pel silenci d’Europa davant la situació dels presos polítics independentistes. “El delicte de Forcadell va ser admetre a tràmit qüestions polítiques sobre la independència i això no es pot equiparar a assalts a bancs, violacions o assassinats”, ha expressat. Marinho Pinto ha cridat la ciutadania a començar “un moviment de repulsa” i a “enfortir la democràcia” perquè es tracta d’un conflicte polític.
Exigeixen un diàleg sense condicions
Com a membre de la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya, que té l’objectiu de persuadir la Unió Europea a intervenir en el conflicte polític entre Catalunya i Espanya, l’eurodiputat ha apel·lat el govern espanyol a establir “un diàleg sense condicions prèvies sobre la qüestió catalana i sobre la negació qualificada dels drets humans que constitueixen els presos”.
El dirigent portuguès ha insistit que no es pot empresonar aquells que volen la independència i que, per contra, calen propostes i mantenir les meses de diàleg. “Els catalans tenen els mateixos drets que els escocesos, els flamencs o els quebequesos a decidir”, ha subratllat.
A més, Antonio Marinho Pinto s’ha mostrat partidari que el Parlament Europeu parli de la situació dels presos i dels polítics exiliats. “Cal parlar de si Bèlgica, Escòcia i Alemanya s’han transformat en un paradís per als criminals espanyols o si Espanya ha transformat en criminals a persones que no ho són”, ha assenyalat. Segons l’eurodiputat, aquesta és una qüestió europea, “més que catalana i espanyola”, i el Parlament Europeu “ho ha de discutir i no quedar-se en silenci de forma covard per interessos”.
Diverses visites d’eurodiputats
Diversos eurodiputats de la Plataforma de Diàleg UE-Catalunya han visitat els presos polítics en dues ocasions anteriors. El 7 de setembre una primera delegació de tretze eurodiputats de diversos estats membre de la Unió Europea va anar a les tres presons catalanes on hi ha els polítics independentistes. El 5 de novembre una altra delegació amb set eurodiputats també va visitar els centres penitenciaris.