La Comissió Europea ha aprovat aquest dimecres l’autorització de la vacuna nord-americana de Moderna després que l’Agència Europea del Medicament (EMA) també hi hagi donat llum verda hores abans. Es tracta de la segona vacuna que es podrà subministrar per fer front a la covid-19 després de la de Pfizer-BioNTech, que ja s’ha començat a injectar en diferents estats europeus. Segons explica la CE, l’autorització segueix una recomanació científica favorable basada en “una avaluació minuciosa de la seguretat, l’eficàcia i la qualitat de la vacuna” per part de l’EMA i compta amb el suport dels estats membres. Moderna va presentar una sol·licitud de comercialització a l’EMA el passat 30 de novembre.
La vacuna de Moderna està basada en l’ARN missatger que desenvolupa una paper biològic fonamental, ja que transmet instruccions de l’ADN a la maquinària de producció de proteïnes de les cèl·lules. En una vacuna ARNm, aquestes instruccions generen una resposta immunitària amb l’objectiu de prevenir o combatre la malaltia.
En total, la companyia nord-americana subministrarà 160 milions de dosis entre el primer i el tercer trimestre del 2021. La quantitat se sumarà als 300 milions de dosis distribuïdes per Pfizer, autoritzada el 21 de desembre. Sis dies més tard, el passat 27 de desembre, es va començar a subministrar simultàniament en els estats de la UE.
La presidenta de la CE, Ursula Von der Leyen, ha subratllat que amb la vacuna de Moderna s’asseguren 160 milions de dosis més per als ciutadans europeus. “Tindrem una quantitat més que suficient de vacunes segures i eficaces per protegir tots els europeus”, ha afirmat. La comissarà de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriades, ha destacat que entre les vacunes de Pfizer i Moderna es garantirà el desplegament de 460 milions de dosis a una velocitat més elevada a la UE. “I n’hi haurà més. Els estats membres han de vetllar perquè el ritme de vacunació sigui l’adequat”, ha afegit en un comunicat.