L’assemblea de delegats de la xarxa europea del Congrés de la Unió Federal de les Comunitats Nacionals Europees (FUEN, en les sigles en anglès) ha aprovat aquest dissabte una resolució que demana als estats membre que votin a favor de l’oficialitat del català a la Unió Europea. La FUEN, que és una de les principals organitzacions en defensa de minories nacionals i lingüístiques, ha integrat aquest cap de setmana com a membre Plataforma per la Llengua. A instàncies de l’entitat catalana, el congrés també ha aprovat una segona resolució que defensa la immersió lingüística i insta les autoritats espanyoles i europees a defensar-la i revisar la sentència del 25%.
La reunió de la FUEN s’ha fet a l’estat alemany d’Schleswig-Holstein, amb especial rol de la minoria frisona.
Segons explica Plataforma per la Llengua en un comunicat, el text sobre l’oficialitat defensa que seria un instrument jurídic i polític crucial per salvaguardar la llengua, i reclama als estats membre que es comprometin a votar a favor de l’oficialitat del català per reconèixer la diversitat lingüística del continent i millorar els drets dels ciutadans.
La segona resolució denuncia que la immersió ha patit “diversos contratemps judicials en els últims anys” i que això és “motiu de preocupació”. En aquest sentit, apunta que sense la immersió “molts infants d’entorns castellanoparlants no aprendrien correctament el català”, i recorda que el relator especial de l’ONU per les minories va lamentar la sentència que imposa un mínim del 25% en castellà a les aules.
Finalment, el text també denuncia que la Comissió de Peticions del Parlament Europeu va promoure amb fons públics les tesis dels contraris a la immersió i demana que treballi per garantir els drets lingüístics.
Plataforma per la Llengua, membre de ple dret de FUEN
El 68è Congrés de FUEN també ha servit per aprovar que Plataforma per la Llengua passi a ser membre ordinari d’aquesta xarxa. Si des del 2018 l’entitat en formava part en qualitat de membre de suport i va passar a ser-ne membre associat el 2022, ara ja n’és membre de ple dret. Fins ara tenia dret a un vot, i ara podrà tenir fins a sis vots a l’assemblea anual de delegats.
“Fem un pas endavant en la internacionalització de l’entitat, i a partir d’ara la defensa del català podrà ser més escoltada a Europa”, ha assegurat Marga Payola, coordinadora d’Internacional de Plataforma per la Llengua.