Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

La UGT margina el català en unes proves per assolir places al Parc de Salut Mar

|

- Publicitat -

La situació del català és cada vegada més greu, amb polítiques no fomenten prou el seu ús ni la necessitat de parlar-lo, sigui per treballar a Catalunya o viure-hi. El menysteniment pel català és cada vegada més evident; l’últim a demostrar menyspreu per la llengua catalana ha estat la UGT, que pretén eliminar-la d’unes proves per obtenir places al Parc Salut Mar.

Publicitat

La nota emesa per la secció sindical de la UGT Parc Mar destapa aquesta situació de discriminació lingüística i abús. L’escrit, que paradoxalment denuncia els abusos que la direcció de RRHH pretén introduir, carrega contra el fet que els professionals que no tinguin el certificat de català i no l’assoleixin en els 2 anys que tenen de marge, seran acomiadats.

“Amb el català, ara més que mai que tenim personal d’altres comunitats i altres països, pretenen, que en l’hipotètic cas de treure plaça i no tenir el nivell requerit, signar un annex comprometent-se a treure-se’l en 2 anys i sinó al carrer” es llegeix al document.  També ha de tenir-se en compte que els concursos dels quals es parla al comunicat de la UGT són per a gent que fa anys que treballa a l’hospital (fet que els suposa un avantatge per sobre d’altres aspirants) i que, teòricament, sense el títol no podrien haver obtingut la plaça ni presentar-s’hi. Queda clar, però, que l’exigència del català ha quedat relegada, perquè els professionals poden obtenir la plaça sense tenir el nivell, i encara els donen dos anys més per a assolir-lo. El que més critica la UGT, però, és l’acomiadament al cap d’aquests dos anys dels professionals que no l’han après.

Et pot interessar  Clatellot del Consell d'Europa als tribunals espanyols: insta l’Estat a garantir l’ensenyament en català “a tots els nivells” educatius

El sindicat mostra amb aquest comunicat un clar desdeny pel requisit de conèixer i parlar la llengua de la regió on es vol exercir, tenint en compte que es tracta d’un àmbit tan delicat com el sanitari, on els pacients tenen el dret d’expressar-se en la seva llengua materna i que els entenguin. Així, s’acaben donant situacions de discriminació o submissió lingüística, en què les persones catalanoparlants no tenen més remei que canviar l’idioma, normalment al castellà, per tal de ser ateses en espais primordials com són els CAP o els hospitals. De fet, on més discriminacions lingüístiques es produeixen és a l’àmbit sanitari, que el 2021 va acumular el 49,5% de les discriminacions denunciades.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut