La Unió Europea ha acordat un paquet d’ajudes de 7.400 milions d’euros per Egipte que inclou 200 milions d’euros per contenir l’arribada de migrants a Europa. Després de mesos de negociacions, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha firmat aquest diumenge un nou acord d’associació amb el president egipci, Abdel Fatah al-Sisi, que “reforça els vincles” entre Brussel·les i el Caire en l’àmbit migratori, però també en d’altres com l’energètic. “El pacte eleva les relacions amb la UE”, ha celebrat al-Sisi en una roda de premsa al Caire. Von der Leyen ha assegurat que “la importància de les relacions” amb Egipte “augmentarà” donat el seu “pes polític i econòmic, la seva ubicació estratègica en una regió problemàtica”.
L’acord suposa un apropament geoestratègic a Egipte en plena guerra a Gaza i amb una situació crítica a la frontera de Rafah amb milers de palestins desplaçats per l’ofensiva d’Israel. Davant les crítiques d’associacions de drets humans com Human Rights a la UE per “premiar un règim autoritari”, Von der Leyen ha assegurat que l’acord inclou un “compromís per promocionar la democràcia i els drets humans”. Egipte està governat pel general al-Sisi, que va accedir al poder amb un cop d’estat el 2013.
Situació a Gaza
Al-Sisi ha aprofitat la trobada per demanar als líders europeus que han viatjat al Caire que “s’esforcin més per aconseguir un alto el foc” a Gaza. A part de Von der Leyen, han assistit a la firma del pacte el primer ministre belga, Alexander de Croo, el president de Xipre, Nikos Christodoulides, el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, el primer ministre austríac, Karl Nehammer, i la primera ministra d’Itàlia, Giorgia Meloni.
Al seu torn, Von der Leyen ha expressat la seva preocupació davant una “ofensiva a gran escala” d’Israel a Rafah i ha defensat un alto el foc que permeti l’alliberament d’ostatges i l’arribada d’ajuda humanitària Gaza.
Nou pacte migratori
L’acord estratègic i integral amb Egipte inclou una partida de 200 milions d’euros per tal que el país “continuï dedicant-se plenament a controlar” els fluxos migratoris i les seves fronteres. Al-Sisi s’ha compromès a “combatre aquest fenomen”. D’aquesta manera, Brussel·les ha replicat l’acord que va tancar amb Tunísia el 2023 i que també consistia en un paquet d’ajudes per diversos sectors econòmics amb una partida destacada per a control de fronteres.
Meloni s’ha mostrat satisfeta per la influència d’Itàlia en la configuració d’aquest “nou model de cooperació” amb els països del nord d’Àfrica. “Està funcionant a Tunísia”, ha remarcat.
Interessos energètics
Von der Leyen ha destacat l’interès de Brussel·les en el sector energètic d’Egipte, que compta amb un important jaciment de gas al nord del país. Tot i això, la presidenta de la CE ha destacat el seu “potencial com a hub de renovables”: “Especialment de l’hidrogen renovable”.