La Unió Europea (UE) “anima” els estats membres a donar suport, consolidar i promoure la tasca d’organismes com el Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l’ONU, que va exigir l’alliberament dels polítics independentistes condemnats a penes de fins a 13 anys de presó pel Tribunal Suprem per un delicte de sedició. La Comissió Europea (CE) s’ha manifestat d’aquesta manera en una resposta a l’eurodiputada del Partit Nacionalista Basc Izaskun Bilbao, que ha difós el resultat de la pregunta a Twitter afirmant que la CE “no comparteix” les crítiques del govern espanyol a l’informe del grup de l’ONU. A la resposta, la CE considera que és “una responsabilitat comuna” demostrar el “valor afegit” de l’ONU i dels seus òrgans.
La respuesta penal al tema catalán acumula demasiadas críticas para pensar que todas son infundadas. La @EU_Commission no comparte https://t.co/9AtRh0FSU5 las críticas del gobierno https://t.co/9AtRh0FSU5 al informe del grupo de detenciones arbitrarias de la ONU @EUCat_Dialogue pic.twitter.com/32wWRyxwbc
— Izaskun Bilbao (@IzaskunBilbaoB) November 21, 2019
A l’exposició de motius de la pregunta Bilbao lamentava que “alguns estats membres” desacreditin la tasca d’aquests organismes de l’ONU “davant d’observacions rebudes pel tractament atorgat a col·lectius d’immigrants o per l’empresonament sense sentència judicial a Espanya” dels polítics catalans.
I aleshores preguntava a la CE si considerava que “l’arbitrarietat, la subjectivitat o les males pràctiques” llasten “habitualment” les aportacions d’aquests grups de treball de l’ONU i si “recomanaria” als estats membres “que es prenguin seriosament aquestes recomanacions”.
A la resposta, que Bilbao ha rebut el 18 de novembre, la CE afirma que la UE és un “soci indispensable” de l’ONU per “promoure i reforçar el multilateralisme i l’ordre internacional basat en normes”.