Edició 2367

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 17 de gener del 2025
Edició 2367

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 17 de gener del 2025

La UdL col·labora amb un concurs d’història d’Espanya impulsat per entitats contràries al català, antiindependentistes i ultraespanyolistes

La universitat cedeix un espai i premia amb l'import de la matrícula de primer curs al guanyador

|

- Publicitat -

La Universitat de Lleida col·labora amb un concurs d’història d’Espanya impulsat pel sindicat de professors de secundària AMES, contrari a la immersió lingüística; la Fundació Neos de Jaime Mayor Oreja; l’entitat Aixeca’t, a favor de la unitat d’Espanya i en contra del moviment independentista; la Reial Acadèmia de la Història; Historiadors de Catalunya, que qüestiona el relat independentista sobre la Guerra de Successió i el Decret de Nova Planta, i l’Associació Cultural Héroes de Cavite, que té com a missió difondre la història dels països hispans i defensar l’idioma. La universitat cedeix un espai per a l’Olimpíada d’Història d’Espanya, que serà el 21 de març, i premia amb l’import de la matrícula de primer curs al guanyador.

Publicitat

La primera Olimpíada Catalana d’Història d’Espanya és una competició entre alumnes de segon de batxillerat que tindrà lloc el 21 de març. Se celebrarà a la Facultat de Lletres de la Universitat de Lleida i consistirà en un examen tipus test d’unes 50 preguntes amb quatre respostes. En la seva pàgina web, els organitzadors remarquen que “encara que aquesta olimpíada va dirigida als alumnes que cursen el segon de batxillerat a Catalunya, les preguntes seran sobre tota la Història d’Espanya, és a dir, sobre els continguts que s’imparteixen tant a l’ESO com al batxillerat”. Aquest mes s’envia a tots els centres educatius la documentació i hauran de ser els professors d’Història els que inscriguin els alumnes interessats a participar.

En resposta a preguntes de l’ACN, la vicerectora d’Estudiants i Mobilitat de la UdL, Montserrat Rué, ha argumentat que les conegudes com a olimpíades de les diverses disciplines són proves organitzades per entitats externes a la universitat, normalment relacionades amb matèries del batxillerat. La UdL, continua, “no participa ni en la determinació dels continguts ni en la correcció”, però pot facilitar espais per a dur-les a terme i el Consell Social premia amb l’import de la matrícula de primer curs als guanyadors si decideixen estudiar a la universitat lleidatana. “No és tant un reconeixement a l’activitat com una eina promocional de captació d’estudiants”, al·lega Rué.

En el cas concret de la Olimpíada d’Història d’Espanya, la proposta no va arribar directament de l’entitat organitzadora, sinó que la va canalitzar un professor de la pròpia UdL, de l’àmbit temàtic de la prova proposada.

Aquest professor ha explicat a l’ACN que el sindicat AMES es va posar en contacte amb ell perquè li calia el seu suport per comptar amb un espai per celebrar la prova. Ha indicat que es va enviar la proposta al Vicerectorat d’Estudiants i d’aquí va anar al Consell Social, que ho va acceptar. Aquest sindicat ja va organitzar el 2024 una olimpíada de llengua castellana i literatura a la UdL, però en aquest cas sense el suport d’aquestes altres entitats.

Patrocinadors de l’Olimpíada d’Història d’Espanya

Els patrocinadors d’aquesta olimpíada són diferents entitats, que l’han fet possible aportant persones, aules, premis, serveis i ajuts econòmics. L’entitat Aixeca’t es defineix com una organització formada per voluntaris de diferents col·lectius professionals “amb un nexe comú d’especial implicació en defensa de la unitat d’Espanya i la legalitat vigent, així com en la recomposició de la fractura social i econòmica consumada pel moviment secessionista català”.

El sindicat AMES, de professors de secundària, defensa que no hi hagi immersió a les escoles, de forma que es pugui cursar la primària en català o castellà -la llengua materna de cada estudiant-, i després a l’ESO es vagi introduint l’altra llengua de forma progressiva a través d’algunes assignatures per “afavorir el domini real de les dues llengües”. “Considerem que és el millor per a una persona que viu en una societat bilingüe com és la catalana”, afegeixen en la seva pàgina web.

La Fundació Neos està presidida per Jaime Mayor Oreja i es defineix en el seu ideari contrària a l’eutanàsia, l’avortament, la ideologia de gènere, la Llei de memòria democràtica, les lleis LGTBI, la taula de diàleg entre Catalunya i Espanya, l’autodeterminació, l’Espanya federal, el republicanisme, “l’atac sistemàtic a l’idioma espanyol” i la “mentida, com a projecte de govern instal·lat a Espanya”.

L’Associació Cultural Héroes de Cavite té com a missió “contribuir al coneixement de la història dels països hispans, defensar l’idioma espanyol -llengua vehicular de la Hispanitat- i difondre la cultura i civilització hispàniques”.

Finalment, a més de la Reial Acadèmia de la Història, també és patrocinador l’associació Historiadors de Catalunya-Antoni de Capmany, que va néixer amb “l’objectiu de difondre i donar a conèixer la història des de la màxima objectivitat possible, amb sentit crític, acadèmic, però amb un llenguatge intel·ligible i agradable al profà”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí