Una de les principals fortaleses de la llengua catalana continua sent que, de manera general, els catalanoparlants transmeten el català als fills, segons ha extret Plataforma per la Llengua de l’InformeCAT 2023. Entre les 50 dades sobre l’estat del català que recopila aquest document, l’entitat destaca la transmissió intergeneracional i exposa les diferències de percentatges entre els territoris dels Països Catalans.
Mentre que a Catalunya i a les Illes Balears, la transmissió de la llengua de pares a fills representa un 80%, al País Valencià només el 60% fa servir el català amb, com a mínim, amb un avi catalanoparlant. A més, segons ha comprovat Plataforma per la Llengua, en el cas dels matrimonis mixtos les diferències territorials són molt més marcades.
A Catalunya, el 68,9% dels habitants amb dos avis catalanoparlants i dos de no catalanoparlants parlen català habitualment. En la mateixa situació, només parlen habitualment en català el 44,6% dels illencs i el 30,7% dels valencians.
El nacionalisme espanyol
L’entitat creu que aquestes diferències tenen una “relació directa” amb la desigual “penetració històrica” que ha tingut el nacionalisme espanyol a les regions. “Si a Catalunya s’hi ha desenvolupat un moviment nacionalista alternatiu a l’estatal que ha valorat i prestigiat la llengua pròpia i que ha tingut una gran capacitat d’atracció, als altres territoris el nacionalisme espanyol, que és profundament supremacista castellà, ha trobat menys oposició”, reflexiona l’ONG del català.
Tanmateix, arreu les dades són preocupants. Entre altres, l’InformeCAT ha revelat que més de la meitat de catalanoparlants a Catalunya creu que canviar al castellà quan algú els parla en aquesta llengua no implica cap amenaça per al català.