La síndica de greuges de Catalunya, Esther Giménez-Salinas, ha defensat des de Luxemburg la importància de l’amnistia per resoldre el conflicte català. Ho ha fet en la seva intervenció en una taula rodona al voltant dels papers que tenen les institucions de defensa de drets en el context d’una crisi nacional. Giménez-Salinas ha dit que l’amnistia pot semblar injusta en algunes ocasions, però que és necessària. Perquè sigui possible, ha esmentat, ha d’incorporar els principis de la justícia restaurativa i ha de tenir presents tres condicions: aportar pau social, tenir unes conseqüències favorables superiors als perjudicis i comptar amb el suport d’una àmplia majoria.
La síndica ho ha dit en el tancament de la seva intervenció, després de fer un repàs històric del conflicte entre Catalunya i Espanya i denunciar-ne la judicialització. Durant el seu discurs, també ha volgut destacar la importància que va tenir la concessió dels indults i ha valorat positivament la supressió del delicte de sedició del Codi Penal. Amb tot, ha assegurat que “queda un llarg camí per fer i moltes ferides obertes”.
Tot plegat ho ha comentat en una taula rodona sobre el paper dels ombudsman davant dels conflictes nacionals en la qual també han participat les defensores de Burkina Faso i del Principat de Mònaco.
La taula s’emmarca en el seminari ‘Gestió de crisi: quin paper tenen els ombudsman?’, organitzat per l’Associació d’Ombudsman i Mediadors de la Francofonia (AOMF) i que ha tingut lloc els dies 24 i 25 d’octubre.