Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

La SER filtra part de la sentència de l’1-O: Condemnes per sedició i malversació

|

- Publicitat -

La sentència del Tribunal Suprem pel judici de l’1-O hauria de fer-se pública el dilluns, però la cadena SER ha avançat alguns detalls. Segons apunten, hi hauria condemna pels dotze processats, sent condemnat la major part del Govern legítim per un delicte de sedició en concurs amb un altre de malversació de cabals públics.

Publicitat

La SER -que diu tenir informació de fonts de l’alt tribunal- apunta que la condemna màxima seria per Oriol Junqueras, fregant el màxim que permet el Codi Penal de quinze anys de presó pel delicte de sedició. Així, sempre segons l’emissora, es rebaixen les exigències de la Fiscalia, que demanava una condemna per rebel·lió (la qual pot allargar-se fins als trenta anys de presó) per a Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull i Dolors Bassa.

Pel que fa a Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, seran condemnats per desobediència i no per malversació de cabals públics. Això implica que la seva condemna serà d’inhabilitació però no de presó.

AMPLIACIÓ.-  Marchena es mostra disgustat per les filtracions de la sentència però admet que “no es poden evitar”

El president del tribunal que ha jutjat els presos polítics, Manuel Marchena, s’ha mostrat aquest dissabte disgustat per les filtracions de la sentència. “És una pena, però en una sentència que passa per dotze persones no es poden evitar”, ha admès, en una conversa amb periodistes durant la recepció del dia de la hispanitat al Palau Reial de Madrid. El jutge no ha volgut confirmar les informacions que preveuen una condemna per sedició i malversació però no per rebel·lió, perquè “una sentència no està acabada fins que l’últim magistrat la signa”, fins al “darrer minut”. “No puc confirmar una filtració, seria una insensatesa”, ha advertit Marchena, que confia fer públic el veredicte aquest dilluns o dimarts.

Et pot interessar  El TSJC veu "amnistiables" Jové, Salvadó i Garriga però dona deu dies a les parts plantejar prejudicials al TJUE

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha anunciat que compareixerà públicament per valorar la sentència, aquest dilluns o dimarts. Sánchez ha assegurat que encara no coneix el veredicte del Suprem i que no en pot opinar. “Hem previst tots els escenaris possibles” de reacció dels independentistes a la sentència, ha explicat el president espanyol, que ha valorat com a “molt positiva” la coordinació de les forces i cossos de seguretat de l’Estat amb els Mossos d’Esquadra i ha advertit que “es garantirà el dret de manifestació, però també els drets dels que no es volen manifestar”. Els agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil desplegats a Catalunya “actuaran amb proporcionalitat, segons l’escenari, i amb fermesa democràtica”, ha avisat Sánchez, també durant la recepció del rei Felip amb motiu del 12-O. “Crec que des del 2017 tots hem après i les institucions catalanes també”, ha afegit Sánchez.

També el ministre espanyol d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha elogiat la “molt bona” coordinació amb els Mossos d’Esquadra i ha demanat “cautela”, tot i que no tem que es produeixin disturbis. “Espero que a Catalunya s’acati la resolució dictada pel més alt tribunal, estem en un estat de dret amb estàndards democràtics de primer ordre”, ha recordat. La portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, ha lamentat, com Marchena, les filtracions i ha insistit que “en un estat de dret les sentències judicials han de ser acatades”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut