Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

La Seguretat Social reconeix per primer cop a un treballador de Metro de Barcelona la incapacitat per exposició a l’amiant

|

- Publicitat -

L’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) ha reconegut la incapacitat permanent absoluta per exposició a l’amiant a un treballador, actualment jubilat, de Metro de Barcelona entre el 1975 i el 2011 i que té càncer de pulmó. Es tracta de la primera resolució de l’INSS que atribueix a la presència d’amiant al metro de la capital catalana l’origen de la situació d’incapacitat permanent d’un membre de la plantilla de Metro de Barcelona. Jaume Cortés, advocat de l’equip de Col·lectiu Ronda que assessora la plantilla de Metro de Barcelona, espera ara “un reconeixement clar i concís” per part de l’empresa TMB que “els treballadors han estat exposats a l’amiant, no només els mecànics, sinó pràcticament en tots els llocs de treball”. “La realitat és molt tossuda i l’amiant no perdona”, ha advertit.

Publicitat

És la primera vegada que l’INSS reconeix que el càncer de pulmó d’un treballador de Metro de Barcelona que va estar exposat a l’amiant és una malaltia professional, amb un incapacitat permanent, “absoluta per a tota feina”, recull la resolució.

 

Fins ara s’han obert vuit expedients administratius perquè es reconeguin malalties professionals a treballadors de Metro de Barcelona que van estar exposats a l’amiant. Concretament són quatre casos de dones vídues els marits de les quals van morir per càncer de pulmó o pleura; una resolució d’invalidesa absoluta; un treballador amb càncer de pulmó i dos amb asbestosi, una malaltia pulmonar causada per la inhalació d’amiant.

 

No tots els treballadors amb patologies vinculades a l’exposició de l’amiant que estan esperant que se’ls reconegui la malaltia professional eren mecànics. En una roda de premsa per explicar aquesta primer reconeixement de l’INSS, Cortés ha assenyalat que tots els llocs de treball van poder quedar afectats: “Les fibres de l’amiant necessàriament s’expandeixen a tots els racons, dels tallers mecànics, dels túnels, dels vagons i de les estacions”.

 

Cortés ha recordat que fa menys d’un any el Col·lectiu Ronda i el comitè d’empresa de TMB van advertir del risc que significava l’exposició a l’amiant durant anys de milers de treballadors de metro i de les seves conseqüències, que ara, per a l’advocat, s’estan començant a desvelar de la forma més crua. Aquí és quan ha sentenciat: “L’amiant no perdona”.

 

L’advocat de Col·lectiu Ronda ha destacat que aquest primer reconeixement és “important” perquè l’utilitzaran en els altres casos oberts i que pot representar un precedent, si bé s’ha volgut mostrar caut. Segons Cortés, la resolució estableix que el treballador va estar exposat a l’amiant, que era el més difícil que quedés recollit, i per tant, ha raonat, si l’administració és “coherent” hauria de fer el mateix reconeixement en els altres casos.

 

Cortés creu que aquesta resolució tindrà una primera conseqüència en la “imatge” de TMB i l’Ajuntament de Barcelona, ja que “van mantenir que els treballadors no havien estat exposats a l’amiant”.

 

Una vegada s’ha reconegut l’exposició a l’amiant com a causa de la malaltia, i s’hagin esgotat els recursos que s’hi puguin presentar, el següent pas, apunten des de la cooperativa d’advocats, serà demostrar que no es van complir les mesures de seguretat per reclamar compensacions pels danys causats als treballadores i les famílies.

 

“Fèiem servir plaques d’uralita que trepàvem”

 

Antonio és el treballador, ara jubilat, a qui s’ha reconegut que el càncer de pulmó que pateix és una malaltia professional. Antonio, que està rebent tractament mèdic actualment, va treballar 32 anys als túnels del metro, exposat sense protecció “a l’amiant, la pols i tota la brutícia” d’espais tancats, molt reduïts, ha explicat. “Els trens avariats s’havien d’aïllar i fèiem servir plaques d’uralita que trepàvem”, ha recordat.

 

Crida del comitè d’empresa als treballadors jubilats i famílies

 

Tot i les queixes i les vagues convocades en els darrers mesos per denunciar la presència d’amiant el metro i forçar-ne la retirada, Ángel Múñoz, del comitè d’empresa de TMB, creu que encara hi ha “desconeixement” del perill d’aquest material i de les malalties que pot causar haver-hi estat exposat.

 

Per això ha aprofitat per fer una crida “a tots els treballadors jubilats de Metro de Barcelona i les seves famílies que creguin que tenen alguna afectació” derivada de l’exposició a l’amiant “a posar-se en contacte” amb ells o amb els sindicats per rebre assessorament.

 

Fins ara TMB ha reconegut una “potencial exposició” dels treballadors a l’amiant. Fa un any va començar a promoure proves mèdiques per detectar lesions a treballadors. El juny l’empresa va fer públic que hi havia 300 tones de material de construcció amb amiant al metro de Barcelona i l’objectiu és retirar-lo en els propers tres anys.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí