Els versos de Vicent Andrés Estellés, Joan Salvat-Papasseit i Gerard Vergés han tornat a ser recitats durant tot el cap de setmana a Benifallet (Baix Ebre) en el marc de la segona edició del festival poètic UN-I-VERS. Una trentena d’espectacles de petit format han completat el programa on s’ha posat l’accent en els grans mestres, però també en les noves generacions que s’obren pas en el món de la poesia catalana. El codirector del festival, Arturo Gaya, ha destacat a l’ACN que la poesia catalana viu un moment “d’esclat” i ha reivindicat aquesta expressió cultural com una de les eines “més efectives de la lliure creació”. De cara a l’any vinent, l’organització es planteja crear un premi a la creació poètica original obert a tots els públics.
La segona edició del festival UN-I-VERS, l’Ebre riu de poesia, s’ha vertebrat al voltant de tres efemèrides: el centenari de la mort de Joan Salvat-Papasseit, el centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés i el desè aniversari de la mort del poeta tortosí Gerard Vergés. Durant tres dies, el poble de Benifallet ha estat punt de trobada per a públic i autors, en un exercici per prendre el pols a l’estat de la poesia al país.
D’aquesta manera, s’ha teixit un programa amb una trentena de propostes culturals de petit format repartides en diversos indrets del municipi. L’última jornada s’ha encetat amb els versos musicats de Salvat-Papasseit a càrrec de la banda Estem Salvats, liderada pel titellaire Joan Bertran. A ritme de diferents estils musicals, el grup ha recordat l’obra i figura del poeta. Alhora, aquest dissabte al vespre s’ha homenatjat Estellés, amb una producció pròpia impulsada per l’organització que ha consistit en un recital participatiu i un concert. La iniciativa s’ha inclòs en el que s’ha anomenat ‘cabaret poètic’, una de les novetats d’aquesta edició. La memòria del poeta tortosí Gerard Vergés, per la seva part, ha clos l’UN-I-VERS al centre del poble, de la mà de la companyia Sinergia amb l’espectacle ‘Fa 10 anys, fa 10 segles’ i un recital a càrrec de Quim Melchor.
Amb la voluntat d’estendre les ramificacions de la poesia entre nous públics, enguany s’han programat dues activitats dirigides específicament al jovent i el públic infantil. Es tracta de les propostes encapçalades pel raper Aka Pedro i paral·lelament, per la companyia de titelles d’Helena Sola amb l’espectacle ‘Pomes, peres i poemes’.
Per evitar que els assistents es perdessin cap detall del festival, el personatge de ‘l’Universador’ interpretat per Jordi Martí ha anat guiant al públic per conduir-los a cada actuació del poble. D’altra banda, l’actor Joan Faneca ha protagonitzat un dels dos cabarets poètics, on ha compartit la seva feina a través de l’espectacle gestual ‘La poètica del cos’. D’aquesta manera, el festival ha apostat per les propostes escèniques de diferents formats com ‘Interluni’ de Lia Sampai i Coloma Bertran, ‘Capsa de quatre vents’ amb Guim Valls i Ramon Solé o ‘Tres x quatre’ amb Ana Oliveras, Clea Montes i Marcel Cama, entre altres.
Un festival que vol atreure noves veus
Més enllà dels grans noms de la poesia catalana, el festival també busca atreure les noves generacions d’autors en actiu per servir-los d’altaveu. Malgrat que l’organització no disposa de dades de públic que ha assistit a la segona edició de l’UN-I-VERS, es mostra satisfeta tant per la rebuda com per les expectatives de futur. Per completar el programa, durant aquests dies s’han instal·lat cinc exposicions al municipi dedicades a les figures del Rector de Vallfogona, Vicent Andrés Estellés i Joan Salvat-Papasseit, a més d’una ruta de tapes inspirades en els textos de Miquel Martí i Pol, Mercè Rodoreda o Santiago Rusiñol.
Una tercera edició amb premi
Per tot plegat, el codirector artístic d’UN-I-VERS, Arturo Gaya, ha afirmat que aquest gènere literari gaudeix d’un bon moment i per promoure’l en el futur, preveuen crear un premi obert que distingeixi la millor creació poètica original. El guardó estarà obert a tots els públics i preveu ser un reclam per tal que noves veus en el món de la poesia s’engresquin a escriure i puguin presentar nous textos.