El text pactat pels grups independentistes expressa el seu “rebuig” a la sentència del Tribunal Suprem sobre el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 i avisa que es “reitera i reiterarà” el suport a l’autodeterminació i la reprovació de la monarquia, punts contraris a les tesis i advertències dictades pel Tribunal Constitucional, que ja va advertir la Mesa sobre aquest afer en considerar inconstitucional la resolució.
Davant d’aquest advertiment, tant Cs com el PSC-Units i el PPC van presentar sengles peticions de reconsideració perquè la Mesa canviés d’opinió sobre l’admissió a tràmit, però finalment no s’han tingut en compte. És per això que els tres grups estan estudiant ara quins passos poden seguir, tot i que cap d’ells ha avançat escenaris.
També el govern espanyol contempla prendre mesures, però no fins que hi hagi “decisions adoptades al ple”, la qual cosa podria derivar en una actuació del Tribunal Constitucional sobre els membres de la Mesa, que és sobre el que Cs, PSC-Units i PPC ja han advertit l’òrgan rector del Parlament.
La Mesa del Parlament tramita la moció de la CUP que demana cessar Buch i la retirada dels cossos policials estatals
D’altra banda, la Mesa del Parlament ha admès a tràmit aquest dimarts la moció registrada per la CUP que insta el president de la Generalitat, Quim Torra, a cessar el conseller d’Interior, Miquel Buch, i demana la retirada de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil de Catalunya. Segons han informat fonts parlamentàries, el tràmit s’ha fet amb l’aval de la majoria independentista de la Mesa i la moció, que també reivindica “l’amnistia total per a totes les represaliades pel règim”, es debatrà previsiblement en el proper ple, que se celebrarà després de les eleccions espanyoles. Després de l’admissió a tràmit, fonts del PSC-Units i del PPC han avançat que presentaran una petició de reconsideració perquè la Mesa faci marxa enrere. En canvi, des de Cs encara ho estan valorant, segons han indicat fonts taronges.
El fet que la CUP hagi impulsat aquesta moció ha aixecat recels per part d’ERC i JxCat, que lamenten que els anticapitalistes s’hagin volgut desmarcar de la unitat independentista presentant un altre text quan tots tres han pactat una resolució conjunta. Algunes fonts ho atribueixen a la proximitat de les eleccions espanyoles, tot i que la moció cupaire no anirà al ple fins després dels comicis.