Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

La reflexió de Josep Vallverdú en rebre la medalla centenària de la Generalitat: “La llengua retrocedeix perquè no s’empra prou”

El president de la Generalitat destaca el "compromís absolut" de l'escriptor amb la llengua, la cultura i la nació

|

- Publicitat -

L’escriptor lleidatà Josep Vallverdú ha compartit una important reflexió durant l’acte d’entrega de la medalla centenària de la Generalitat: “La llengua retrocedeix perquè no s’empra prou. L’hauríem d’usar constantment”.

Publicitat

Vallverdú, que ha complert 100 anys, ha remarcat que el canvi de llengua que fan molts ciutadans quan algú els parla en castellà és una amenaça pel català. Així mateix, ha explicat que està vivint els actes de commemoració del seu centenari amb “serenor” i assegura que ha trobat “molta estimació i afecte” a tot arreu on ha anat. “No només és corprenedor sinó que molt emocionant”, ha destacat. L’escriptor ha volgut tancar la seva intervenció amb la lectura del poema ‘L’armari’.

El president Pere Aragonès, que li ha lliurat la medalla honorífica, ha destacat precisament que Vallverdú ha fet de la seva vida “un compromís absolut amb la llengua, la cultura i la nació catalana”. “Davant de les amenaces presents i futures de la llengua, la defensarem, com defensarem que Catalunya ha de continuar sent terra de llibertats”, ha destacat.

Aquest diumenge 9 de juliol l’escriptor Josep Vallverdú (Lleida, 1923) ha complert 100 anys. Per a celebrar-ho, el Palau de la Generalitat ha acollit l’acte institucional central de la commemoració de l’Any Josep Vallverdú i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, li ha lliurat la medalla centenària. L’Any Vallverdú, que es troba al seu equador, va arrencar el gener de 2023 i, entre d’altres, s’han fet exposicions, taules rodones, espectacles i edicions de llibres.

La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha estat l’encarregada de fer la benvinguda a l’acte on ha destacat que se celebren els 100 anys de Vallverdú en un moment en què “sembla que la cultura i la llengua catalana tornen a estar amenaçades” i en què “els catalans correm el risc de tornar-nos a quedar isolats defensant els nostres drets i llibertats”. També s’ha referit a la situació de la llengua Aragonès, que ha volgut deixar clar que “davant de les amenaces presents i futures, la defensarem”. “Els que volen súbdits mesells, trobaran enfront un país de ciutadans lliures”, ha expressat.

Per tot plegat, Aragonès creu que la millor manera d’homenatjar Vallverdú és “defensar, promoure i reivindicar la nostra llengua”. “Una llengua que ens defineix com a poble, que l’estimem tant que volem compartir-la amb tothom. Especialment amb qui arriba en aquest tros de planeta a la recerca d’un futur millor”, ha expressat Aragonès, tot reivindicant que el català “segueix viu malgrat els atacs”. “Vallverdú és un exemple dels que han fet possible que avui tinguem tot el futur per guanyar”, ha conclòs el cap de l’executiu, que creu que la recepta recau en seguir l’exemple de l’escriptor: “Constància, treball, rigor, autoestima, amor a la cultura i a la gent del país”.

En una conversa amb la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe, i la directora de la Galera, Pema Maymó, Vallverdú també s’ha referit a la comprensió lectora dels infants i joves i als perills del telèfon mòbil. “Sent un dels invents més importants de la humanitat, és un dels més temibles”, ha dit l’escriptor. En aquest sentit, ha apuntat que “el perill més gran que hi ha és que es perdi el gust per la lectura continuada i expansiva, i s’accepta com una realitat la lectura comprimida, els missatges curts”. Vallverdú ha lamentat que els infants “s’acostumen a llegir missatges curts i no llegeixen textos llargs”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut