Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025
Edició 2372

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 22 de gener del 2025

La primera reunió del Govern amb la CE des de l’1-O pot marcar “un punt d’inflexió”

|

- Publicitat -

La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, espera que la reunió d’aquest dijous amb l’eurocomissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira, marqui “un punt d’inflexió” en la relació entre el Govern i Brussel·les. “És un dia important”, ha reconegut després de mantenir la primera trobada d’aquest tipus amb l’executiu comunitari des de l’1-O.

Publicitat

Alsina ha defensat que els representants de la Generalitat s’haurien de poder reunir “amb normalitat” amb alts càrrecs de la CE. “Els catalans independentistes no són menys europeus”, ha dit. Durant la reunió, Alsina ha traslladat a Ferreira la “preocupació” del Govern pel rol de territoris com Catalunya en la gestió dels fons europeus, especialment de les ajudes per la pandèmia Next Generation EU.

També han parlat sobre el projecte de cooperació transfronterera entre Catalunya, l’Occitània i les Illes Balears, segons ha explicat la consellera en una roda de premsa conjunta amb la vicepresidenta d’Educació Superior, Recerca, Europa i Relacions Internacionals de la regió d’Occitània, Nadia Pellefigue i la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors del Govern de les Illes Balears, Rosario Sánchez. “El futur de Catalunya passa per Europa, el futur de la UE també implica escoltar territoris com Catalunya”, ha remarcat Alsina.

Primera reunió a Brussel·les

Com a part d’una delegació de representants de l’Euroregió Pirineus Mediterrània (EPM), Alsina ha participat aquest matí en una trobada amb Ferreira a la seu de la Comissió Europea per presentar el nou full de ruta de l’organització. És la primera vegada que l’executiu europeu rep un alt representant de la Generalitat a Brussel·les des del referèndum de l’1 d’octubre.

Alsina també es reuneix aquest dijous amb el president del Comitè de les Regions, Apostolos Tzitzikostas, amb el de cap del gabinet del comissari de Medi ambient, Oceans i Pesca, Marius Vaščega, i amb el president de la comissió de Desenvolupament Regional (REGI) del Parlament Europeu i eurodiputat, Younous Omarjee.

Et pot interessar  Von der Leyen diu que serà "pragmàtica" per tractar amb Trump mentre reafirma el seu compromís amb el pacte verd

L’EPM està formada pel Govern de la Generalitat de Catalunya, el Govern de les Illes Balears i el Govern del departament francès d’Occitània. La delegació que ha viatjat aquest dijous a Brussel·les està integrada per la consellera d’Acció Exterior, la vicepresidenta d’Educació Superior, Recerca, Europa i Relacions Internacionals de la regió d’Occitània, Nadia Pellefigue i la consellera d’Hisenda i Relacions Exteriors del Govern de les Illes Balears, Rosario Sánchez.

Accés a la CE

Des del referèndum de l’1-O el 2017, la CE no havia mantingut cap trobada pública a Brussel·les amb els màxims representants del Govern. Des que va iniciar el procés independentista cap president de la Generalitat s’ha reunit directament amb el màxim càrrec de la CE ni durant el mandat de Jean-Claude Juncker (1 de novembre de 2014 fins al 30 de novembre de 2019), ni tampoc de moment amb l’actual presidenta, Ursula von der Leyen, que va accedir al càrrec l’1 de desembre de 2019. L’últim president de la Generalitat que es va reunir amb el president de la CE va ser Artur Mas, que el març del 2011 es va entrevistar amb José Manuel Durao Barroso.

En canvi, el líder del PSC al Parlament i cap de l’oposició, Salvador Illa, sí que va mantenir una reunió a principis de novembre d’aquest any amb diversos eurocomissaris. El seu antecessor, Miquel Iceta, també es va reunir amb membres de l’executiu comunitari a Brussel·les.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí