Més de la meitat dels catalans (53%) creu que la guerra d’Ucraïna pot acabar derivant en una guerra nuclear. Així ho indica una enquesta publicada aquest dijous pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, que recull la percepció de la ciutadania davant el conflicte. Segons el sondeig, un 65% considera que les armes nuclears són una amenaça per a la humanitat, mentre que la resta creu que no es diferencien massa de l’armament convencional o que són una eina de dissuasió que ha evitat una tercera guerra mundial.
En aquest sentit, dos de cada tres enquestats pensa que la millor manera de resoldre la guerra és una pau acordada. Per altra banda, un 16% aposta per enviar més armes a Ucraïna, i la resta planteja altres opcions o no respon. En relació amb aquestes qüestions, gran part de la mostra de l’estudi és partidària de prohibir les armes nuclears. En concret, gairebé un 80% de la població vol que l’Estat signi el Tractat de Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN), impulsat per l’Organització de les Nacions Unides (ONU).
En paral·lel, un 62% de la població creu que Espanya hauria d’augmentar el pressupost en cooperació i foment de la pau. Per contra, tan sols un 13% veuria amb bons ulls un increment de la despesa militar, mentre que el 25% restant o bé prefereix no respondre o proposa altres alternatives.
La guerra d’Ucraïna ha provocat la crisi migratòria més gran a Europea des de l’esclat de la Segona Guerra Mundial. Davant aquesta situació, un 78% de la població està d’acord en obrir vies legals i segures per a les persones refugiades d’Ucraïna. No obstant això, el suport és més baix quan es planteja l’opció d’obrir corredors per acollir refugiats d’altres països (68%).
De fet, un 14% dels enquestats pensa que el suport que s’ha de donar als refugiats ucraïnesos ha de ser major en comparació al de la resta de països. Encara vinculat amb aquest tema, vuit de cada deu catalans està d’acord que el seu ajuntament doni suport a la població d’Ucraïna, però tan sols el 55% afirmen conèixer la feina que fa el seu consistori en relació amb l’acollida de persones.
En l’àmbit personal, un 70% de la població pensa que la guerra d’Ucraïna els afecta molt o bastant, mentre que un 21% assegura que l’afectació és poca. Una petita part (2%) afirma que el conflicte no els afecta gens, mentre que la resta no ho sap o prefereix no respondre.
Per altra banda, un 85% opina que la guerra afecta altres països, dels quals un 52% creu que l’afectació és notable i un 33% la veu “molt alta”. En aquest sentit, un 64% identifica la inseguretat alimentària i la crisi energètica com les principals afectacions de la invasió vers els països més empobrits, un 17% parla de la crisi migratòria i un 6% menciona la despesa militar.
L’enquesta elaborada pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament ha comptat amb la participació de 1.185 persones majors de 18 anys i repartides a parts iguals entre els dos sexes. Un 73% de la mostra resideix a la demarcació de Barcelona, un 11% a Tarragona, un 10% a Girona i un 6% a Lleida. Pel que fa als grups d’edat, al voltant d’un 40% de les respostes corresponen a gent d’entre 50 i 70 anys. Un 30% inclou el col·lectiu d’entre 35 i 49 anys, mentre que els grups d’edat d’entre 25 i 34 anys i d’entre 18 i 24 anys representen un 20% i un 10%, respectivament.