L’espionatge per part de l’Estat espanyol no té límits, i entre les seves víctimes s’hi suma ara també la Plataforma per la Llengua, l’ONG del català que busca promoure la llengua catalana com a eina de cohesió social. L’entitat ha denunciat l’Estat espanyol a Bèlgica per haver espiat els mòbils de cinc membres de l’executiva, una denúncia que la justícia belga ha admès a tràmit i que ja està investigant.
La Plataforma ha denunciat l’Estat espanyol per haver comès sis delictes, segons la legalitat belga: intromissió en el sistema informàtic dels telèfons mòbils, ingerència arbitrària en les llibertats fonamentals dels espiats, intercepció de missatges dels mòbils i violació de les dades informàtiques, el secret de les comunicacions i, en particular, el secret de les comunicacions electròniques. Tal com exposa l’entitat, aquests fets suposen una “vulneració flagrant dels drets individuals per part de l’Estat espanyol d’aquells qui defensen català”.
L’Estat espanyol va espiar els mòbils del president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, així com de la directora de l’entitat, Rut Carandell, i de tres persones més que formen l’executiva. L’entitat tenia sospites que els mòbils d’alguns membres de l’executiva havien estat infectats, motiu pel qual va fer un peritatge a finals de l’any 2022. El peritatge va confirmar l’atac i l’espionatge, i com que alguns dels afectats viuen a Brussel·les i tenen relació amb una entitat amb seu allà, han denunciat a la justícia belga que han estat espiats en el seu territori per part de l’Estat espanyol.
La investigació demanarà a les autoritats policials i judicials espanyoles que identifiquin els responsables del mòbil que va infectar els telèfons, segons apunten els dictàmens pericials. En almenys un dispositiu ha quedat registrat que el número de telèfon que va infectar un dels aparells és d’una operadora espanyola. D’altra banda, també demanen al jutjat que s’adreci a Eurojust per comprovar si l’Estat espanyol va tramitar les sol·licituds necessàries d’escolta dels telèfons en territori belga.