Cues de més d’una hora a la plaça Major de Vic per menjar els tradicionals entrepans de botifarra, cansalada, porc rostit Ral i de canelons amb motiu del Dijous Llarder. “Val la pena esperar, ja és el tercer any que venim”, explica Marc Muñoz, un visitant. Osona Cuina ho organitza des del 2003 per posar en valor la cuina vinculada al porc, el producte estrella de la zona. Preveuen vendre entre 4.000 i 5.000 entrepans.
Enguany la celebració s’allargarà fins al vespre amb activitats divulgatives i d’altres de tradicionals com el concurs de truites. Entre les novetats, hi ha la participació dels alumnes de l’Escola d’Hostaleria d’Osona que han preparat el caldo des de bon matí. Bullirà tot el dia i se servirà al sopar de la nit.
“El porc porta des d’ahir al vespre cuinant-se a foc lent, serà bo”, explica Muñoz, un veí de Vic que ja és el tercer any que ve a tastar els entrepans després de la feina. “De costella o de porc, el de botifarra també és molt bo, però tastarem alguna cosa diferent”, afegeix. Altres visitants, en canvi, és el primer cop que venen. “No sé com funciona, estic fent cua”, admet Caterina, una veïna també de Vic que ha vingut amb les seves amigues. Fins ara no havia pogut venir a menjar-hi i s’ha quedat sorpresa de la quantitat de gent que hi havia. “Això té molt d’èxit”, remarca.
A les taules també costava trobar un forat on seure. L’Antoni, veí de Calldetenes, ha estat de sort perquè no ha hagut ni de fer cua gràcies a un amic que ho ha fet per ell. “Feia molts anys que no venia, he demanat porc perquè ser d’Osona, viure aquí i no provar-ho seria molt gros”, diu rient.
“Ara estem preparant els entrepans de porc, que hem estat rostint tota la nit; està en una graella inclinat i l’acostem i l’allunyem depenent de la temperatura del foc, fins a les dotze del migdia que el traiem”, detalla Èric Soldevila, membre d’Osona Cuina. Al vespre, també se servirà botifarra, costella de parc i patata i caldo, que durant més de cinc hores s’ha estat coent a la plaça major.
Els encarregats d’aquest últim plat, el caldo, han estat els alumnes de l’Escola d’Hostaleria d’Osona. Dos dels estudiants, Ruben Llacer i Pau Altimir, explicaven els ingredients: aigua, porro, patata, col, naps, pastanaga i cigrons i carn com orelles de porc, vedella i filet. Tots dos aplaudeixen la iniciativa i afirmen “estar contents per fer una cosa diferent i veure la gent gaudir-ne”. Quan se’ls pregunta pel secret de la recepta ho tenen clar: “Tenir un bon producte i temps, deixar hores perquè bulli”, afirma Altimir.
La celebració, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Vic, s’allargarà fins al vespre per primer cop en la seva història. La programació també inclou xerrades, demostracions i dos concerts en un escenari a la mateixa plaça, entre d’altres activitats. “És una festa molt nostra, que cada cop atrau més visitants de la comarca i de fora”, afirma amb orgull Soldevila.
Des de la finestra de l'oficina, veient com es prepara el #dijousllarder a la Plaça Major de Vic. Després de la interrupció de la pandèmia, la festa es viurà amb més il·lusió que mai. Que tingueu un bon Dijous Llarder! @vic_turisme @vic_cultura pic.twitter.com/OPthbuxFi0
— Cultura Catalunya Central (@CulturaCCentral) February 16, 2023