La manifestació per oposar-se al nou decret aplicat per l’ara ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha estat multitudinària. Segons diverses fonts, han inclòs milers de participants. Iceta va aprovar una reforma segons la qual complicava la contractació de personal la Generalitat pel que fa a personal interí i amb la lletra petita obria la porta a una reducció de places públiques.
Amb la nova normativa, s’impedeix que una persona interina ocupi una plaça pública per un període superior a 3 anys, en resposta als advertiments del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que alertaven que a Espanya hi havia un abús de temporalitat. D’aquesta manera, l’Estat prova de fer pagar els plats trencats de les retallades en l’administració als interins.
En cas que un lloc temporal es mantingui durant més de tres anys, podrà haver-hi una amortització (o extinció) de la plaça. De manera, que malgrat que hi seguirà havent les necessitats educatives, el Gobierno “més progressista de la història” podria reduir aquestes places per no haver de fer front als incompliments amb la legislació europea.
Aquest fet obliga molts interins a presentar-se a oposicions a fi de no perdre el seu lloc de treball, ja que no se’ls redirigeix. És a dir, si un funcionari públic ocupés la seva plaça, l’interí es quedaria sense feina. Cal recordar que l’administració ha usat les places d’interí com a via per reduir les despeses, ja que moltes de les places de docents que s’han jubilat, s’han reconvertit en temporals i en alguns casos no s’han convocat oposicions.
La normativa preveu que els interins hagin de superar una prova d’estabilització, que si no la superessin en tres anys podrien ser acomiadats. En aquest cas tindrien dret a rebre una indemnització de 20 dies per any treballat, fet que perjudica els interins que tenen menys anys treballats.
La llei també inclou que a partir d’ara, en les places en què un interí s’hagi mantingut durant 10 anys en una vacant, passarà a ser funcionari sense haver de superar les oposicions. De manera que, resol els casos més flagrants, però suposa un greuge comparatiu amb la resta d’interins i funcionaris, i no ataca l’arrel del problema.
Els sindicats que han participat en la vaga i a la manifestació han estat la Candidatura Autònoma de Treballadors i Treballadores de l’Administració de Catalunya, la Confederació General de Treballadors de Catalunya, la Plataforma d’Interines Docents de Catalunya, la Intersindical Alternativa de Catalunya, Coordinadora Obrera Sindical entre altres.
Multitudinària manifestació a #Barcelona per la convocatòria de #VagaSectorPublic28Oct demanant l'estabilització del personal temporal de les administracions públiques ‼️#LesQueHiSomEnsQuedem #CapInterinaalCarrer #FixesaJa pic.twitter.com/FVsW1pMRTj
— IAC CATAC (@CATAC_IAC) October 28, 2021
Milers al carrer! ✊ Tot el nostre suport als treballadors i treballadores dels serveis públics!
Avui els carrers de Barcelona amb la #VagaSectorPublic28Oct per defensar els drets de totes i per l'estabilització de les treballadores del sector públic. #DretsDeTotes pic.twitter.com/QZxubZiVPH
— CUP Barcelona ♀ (@CUPBarcelona) October 28, 2021
Contra el frau de llei i l'abús de temporalitat #NoAlIcetazo#VagaSectorPublic28Oct #FixesaJa #Barcelona pic.twitter.com/7mVkclZD1Q
— miqperales 🚜🏴 (@_emape) October 28, 2021