La sanció que ha d’afrontar Espanya per la falta de depuració de les aigües residuals en nou aglomeracions urbanes —on viuen més de 350.000 persones— continua augmentant i ascendeix als 53,4 milions d’euros, segons expliquen a El País. És la multa més elevada a la qual ha de fer front Espanya des que forma part de la Unió Europea. De fet, si l’Estat espanyol segueix dormint i no soluciona la qüestió aviat, la multa incrementarà en 10 milions cada semestre.
Per fer front a la sentència del juliol de 2018, en què el Tribunal de Justícia de la UE imposava aquesta multa, el Ministeri per a la Transició Ecològica va establir 2023 com l’any en què estarien llestes les depuradores de les nou aglomeracions urbanes afectades. Ara, s’empassen les seves paraules i fixen l’execució completa l’any 2024 o 2025.
Les sancions europees les paga l’Estat, però també les comunitats autònomes afectades, que molts cops no tenen recursos per fer front a l’elevat cost del manteniment de les instal·lacions. El problema de depuració d’Espanya és estructural i, fins i tot, si les esmentades depuradores entren en funcionament, continuarien existint 516 que no compleixen amb el que estableixen les directives d’aigües per aglomeracions urbanes de més de 2.000 habitants, és a dir, el 25% del total. Motiu pel qual l’Estat espanyol té oberts cinc expedients europeus en aquests moments que també podrien acabar en sancions milionàries si continuen els incompliments.