El govern espanyol encara la votació de l’amnistia enmig d’una certa inquietud davant la possibilitat que els jutges trobin maneres d’esquivar la seva aplicació un cop s’aprovi demà al Congrés. Fonts de l’executiu reconeixien aquesta setmana que bona part de la judicatura s’ha mostrat obertament en contra de l’aposta per la desjudicialització del procés. De fet, el passat mes de novembre fins i tot es van produir algunes concentracions de magistrats a les portes dels jutjats a ciutats com Sevilla o Salamanca. Amb tot, des de l’executiu no preveuen una onada d’interpretacions interessades de la llei que, si res no falla a darrera hora, tirarà endavant dijous amb els vots del PSOE, Sumar i l’independentisme.
Durant les darreres setmanes, s’han registrat alguns moviments a la judicatura per eludir l’aplicació de la llei. És el cas de la guia contra l’amnistia difosa per un grup de magistrats a través del correu del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Més de 5.000 jutges en actiu van rebre aquest document, elaborat per la denominada ‘Plataforma Cívica per la Independència Judicial’.
La citada guia facilitava formularis per elevar qüestions d’inconstitucionalitat o qüestions prejudicials al Tribunal Constitucional (TC) i al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per així paralitzar la llei d’amnistia un cop es publiqui al BOE. Anteriorment, a principis d’abril, una altra guia ‘antiamnistia’ ja va circular per un xat corporatiu de jutges i va crear polèmica entre els magistrats.
Fins ara, organismes com el Consell General de Poder Judicial, han exposat també la seva oposició a la llei. De fet, el passat mes de març el ple de l’òrgan de govern dels jutges va aprovar un informe que anticipava la inconstitucionalitat de la norma. El document, fet a petició del Senat, remarcava que la iniciativa no estava recollida al dret espanyol, que era “inconstitucional” i trencaria el “principi d’igualtat” i la separació de poders.
Tanmateix, el ministre de Justícia, Félix Bolaños, va assenyalar aquest dimarts al Senat que la potestat de sancionar els jutges que no compleixin les seves funcions és del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), i serà aquest òrgan qui determini si la difusió entre els jutges d’una guia per evitar l’aplicació de la llei d’amnistia suposa una intromissió a la independència del poder judicial.
El ministre va respondre així a una pregunta del senador d’ERC Joan Josep Queralt, que va recordar al ministre la guia que circula entre els magistrats. “La pilota de l’amnistia està a la seva teulada per evitar que alguns jutges se situïn per sobre de la sobirania popular”, va advertir Queralt.