El Govern espanyol en funcions refreda la possibilitat que la llengua catalana sigui un idioma oficial de la UE, almenys no abans de la investidura del candidat socialista i actual president en funcions Pedro Sánchez, prevista per a finals de novembre. Segons han apuntat fonts properes a les negociacions espanyoles en aquesta qüestió a ‘El Nacional‘, l’escenari preferible dels encarregats de les negociacions és esperar i continuar debatent la proposta, però no votar-la fins que tots els suports estiguin assegurats.
Els partits independentistes d’ERC i Junts han situat la reclama històrica de fer oficial el català a la UE entre les principals condicions a complir per tal que la candidatura socialista rebi suport al pròxim debat d’investidura; el mateix govern espanyol en funcions ha assegurat, a través del ministre d’Exteriors José Manuel Albares, que també és una prioritat de l’executiu i que es bolcarà de ple en aconseguir-ho, perquè és un “compromís” del govern espanyol amb l’independentisme. No obstant això, ara per ara, segons han confirmat fonts properes a les negociacions al mitjà, aquest escenari en què el català és el 28è idioma oficial de la UE encara es troba molt lluny.
El principal escull és, d’una banda, la reticència de diversos estats, que mostren dubtes i reclamen informació sobre les implicacions financeres i legals d’aprovar l’oficialitat del català. D’altra banda, els terminis d’aquest procés tampoc no ho posen gens fàcil; els partits catalans reclamen que l’oficialització de la llengua catalana a la UE ha d’arribar abans que la investidura de Pedro Sánchez, ja que no poden confiar en la paraula del PSOE. Tanmateix, les dates són molt ajustades i les negociacions avancen molt lentament.
Per ara, només queda esperar el segon debat sobre l’oficialitat del català a la UE, que se celebra el 24 d’octubre a Luxemburg, i que el govern espanyol en funcions decideixi dur a terme, o no, la votació.