Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

La Mesa del Congreso deixa els presos polítics suspesos com a diputats sense cap dia de sou

|

- Publicitat -

La Mesa del Congrés dels Diputats espanyol ha acordat aquest dimecres mantenir la majoria absoluta de la cambra en 176 vots malgrat la suspensió dels quatre presos polítics independentistes que van guanyar el seu escó com a diputats en les eleccions del 28-A. La Mesa ha fet seu d’aquesta manera el criteri dels lletrats, que en un informe que va fer arribar aquest dimarts a la presidenta del Congreso, Meritxell Batet, conclouen que el nombre global d’escons de la cambra baixa s’ha de mantenir en els 350 actuals.

Publicitat

La Mesa també ha acordat que Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull no cobrin retribucions pels dies que van passar des de les eleccions del 28 d’abril, en què van resultar escollits, fins el 21 de maig. L’informe dels lletrats deixava la questió del sou a mans de la Mesa, i segons Batet l’acord adoptat “descarta qualsevol pagament” pels dies previs a la seva suspensió. A més, la suspensió dels tres diputats de JxCAT afectarà negativament a la capacitat del Grup Mixt de designar membres a les comissions i al còmput de les iniciatives parlamentàries que li pertocaria.

Batet ha comparegut en roda de premsa després de la reunió de la Mesa del Congrés. La presidenta de la cambra baixa ha explicat que la decisió no s’ha sotmès a votació i no hi ha hagut plantejaments en contra per part de cap membre de la Mesa. El que sí que s’ha plantejat per part dels dos representants de Podemos, segons Batet, és una pròrroga per poder estudiar més a fons l’informe dels lletrats, una petició rebutjada per la resta.

Dificultats per a investir Pedro Sánchez en primera votació

La decisió de mantenir en 176 diputats la majoria absoluta dificulta la investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez en primera votació –on cal majoria absoluta- però a priori no en segona, on cal només més vots a favor que en contra i –mentre ERC i JxCAT no substitueixin els diputats suspesos- en tindria prou amb els 175 del Grup Socialista, Podemos, PNB, CC, Compromís i PRC.

Precedents

La Mesa tenia sobre la taula dues opcions: la primera actuar d’acord al precedent de 1989, quan Felipe González va ser investit només amb 167 vots gràcies a la rebaixa de la majoria absoluta que situava el llindar precisament en aquesta xifra de diputats. Aleshores es va decidir rebaixar el cos del Congrés en 22 membres perquè 18 diputats estaven pendents de resolucions judicials sobre el recompte de vots, i 4 diputats més d’HB no van arribar a ocupar l’escó perquè el president del Congreso, Félix Pons, no va acceptar la formula de l’acatament “per imperatiu legal”.

La segona opció era mantenir el cos de 350 membres de la cambra malgrat l’absència dels quatre presos polítics escollits diputats. Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull van ser suspesos per la Mesa el 24 de maig, i tot i que no poden actuar com a diputats mantenen l’acta. Tots ells tenen la possibilitat de renunciar per fer córrer la llista i ser substituïts, fet que situaria de nou el total de diputats en plena capacitat d’actuació en 350.

La Mesa ha optat per aquesta segona opció d’acord a l’informe dels lletrats del Congrés, que apunten que “d’acord amb els precedents”, la situació de suspensió d’un diputat en els drets i deures s’ha de diferenciar de la no adquisició de la condició plena, així com de la pèrdua d’aquesta condició. Per això, “s’ha d’entendre” que els diputats suspesos “mantenen la condició” de membres de la cambra i, “en conseqüència, han de computar a efectes de la composició fixada en 350 des del dia de la constitució, no afectant així el nombre de vots requerit per assolir la majoria absoluta (176) i la resta de les majories especials que estableixi la Constitució, les lleis orgàniques o el reglament del Congrés”.

El Senat passa Romeva al Grup Mixt i suspèn la seva retribució

La Mesa del Senat ha acordat també aquest dimecres que el senador d’ERC en presó preventiva Raül Romeva quedi inscrit en el Grup Mixt de la Cambra alta i que no rebi la retribució ni obtingui la protecció social que li correspon pel seu càrrec, un sou que els parlamentaris comencen a generar des del dia de les eleccions i que ell no cobrarà.

La vicepresidenta primera de la Mesa, Cristina Narbona, ha explicat aquest acord que han aprovat el PSOE i el PP amb el vot en contra del PNB, en l’òrgan de direcció del Senat. Els nacionalistes bascos es van posicionar la setmana passada en contra de la suspensió del polític independentista.

Cristina Narbona ha explicat que el Reglament de la institució obliga que tots els senadors hagin de quedar adscrits en algun grup. Si no en tenen cap passen al Mixt, com és el cas de Raül Romeva. La seva suspensió va impedir que formés part del grup ERC-EH Bildu, però formalment apareixerà com a membre del Mixt.

La Mesa ha deixat clar en qualsevol cas que la seva presència en aquest grup no modificarà la subvenció que rep el Mixt per al seu funcionament i que depèn del nombre de senadors que tingui. De moment, només estarà format per un parlamentari d’UPN i un altre de Vox, sense grup parlamentari propi.

La baixa de Romeva va deixar ERC-EH Bildu amb nou senadors, quan el Reglament exigeix que siguin com a mínim deu per inscriure un grup. La situació s’ha resolt en incorporar una senadora autonòmica del Parlament basc pendent de designar, Idurre Bideguren (EH Bildu). ERC compta amb quatre senadors més, però el partit els va oferir a Junts perquè també tingués grup propi.

D’altra banda, la Mesa ha acordat que la suspensió de Romeva afecta també els seus drets econòmics i no rebrà la retribució que li correspon ni tindrà protecció social. Segons ha decidit, la mesura té efectes retroactius el mateix 28 d’abril, dia de les eleccions, perquè els senadors i els diputats comencen aquell mateix dia a generar el seu sou de parlamentaris.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut