Edició 2338

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de desembre del 2024
Edició 2338

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de desembre del 2024

‘Només sí és sí’: La Mercè en clau de gènere

Un pregó reivindicatiu i dos estands d'atenció a persones agredides formen part de La Mercè més feminista

|

- Publicitat -

El cartell ja ho avançava. La festa estrella de la capital catalana va arribar a Barcelona per quedar-s’hi –almenys uns dies- i aquest any pretén ser més feminista que mai. Per personificar la reivindicació, la pregonera de les festes ha estat Letícia Dolera, directora de cinema, actriu i activista feminista. A més, l’Ajuntament de Barcelona compta amb dos estands antimasclistes per sensibilitzar, informar i atendre a les persones agredides.

Publicitat

Dolera, la reivindicació

“Si no podem ballar no és la nostra revolució”. Una de les evidències que aquestes festes reivindiquen el feminisme va ser el pregó d’aquest divendres. Leticia Dolera i Carmen Juares, la coordinadora de l’Associació de Dones Migrants, van proclamar un discurs inclusiu on demanaven que Barcelona fos ciutat d’acollida per les persones migrades però també demanant combatre la invisibilització femenina. La directora exigia que s’acabés amb “les pioneres”: “que no s’hagi de trencar el sostre de vidre a cops de martell, sinó de talent”.

Dos estands, punts liles

L’any passat es van instal·lar tres punts d’atenció a les persones agredides durant les festes; aquest any, en són dos. Un està ubicat a l’emplaçament habitual de Maria Cristina i l’altre es troba, per primera vegada, a Bogatell en un dels espais de gran concentració de públic jove que assisteix a la programació musical de la platja després que l’any passat es demanés expressament. Estarà operatiu entre el dissabte i el dilluns entre les 21 hores i les 3 de la matinada.

L’atenció a les dones, per primer cop coordinada amb la seguretat

L’any passat es van denunciar deu casos d’agressions, comentaris o tocaments no desitjats a persones durant les festes de la Mercè i els tres estands van assessorar un total de 997 persones durant les nits de la festa: un 58,5 % dones, la majoria d‘entre 16 i 25 anys.

Enguany, ambdós estands comptaran amb dues persones expertes que oferiran informació sobre què és violència sexual i es donarà atenció a les persones que relatin situacions de violència o hagin patit una agressió masclista, independentment que aquesta s’hagi produït en el marc de la festa o en algun altre moment de la seva vida. A més, els espais compten amb parelles de professionals itinerants que oferiran informació i detectaran situacions, a banda d’atendre in situ en cas de necessitat. Hi haurà quatre parelles a Bogatell i dues a Maria Cristina.

Et pot interessar  Illa reivindica la llei contra la violència de gènere: "Avui està en perill per l'amenaça de la dreta reaccionària"

Tots aquests professionals treballaran de manera coordinada amb els cossos policials i, per primer cop, es treballarà conjuntament amb el personal de seguretat i control de la zona. Per aquesta coordinació i actuació conjunta, un equip expert de l’Ajuntament de Barcelona els hi ha impartit formació especifica per actuar en casos de violència masclista.

Un pas més: ‘Només sí és sí’

 El ‘no és no’ és pantalla passada. El lema fa un pas més enllà amb i es pretén evidenciar que sempre cal un ‘sí’. Des de la regidoria de Feminismes insisteixen que “hi ha d’haver un ‘sí’ explícit’’. Com a iniciativa de conscienciació, durant els dies de les festes es repartiran 5.000 fulletons, 4.000 xapes i 2.000 adhesius amb el lema de la campanya en català, castellà i anglès.

Per la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez: “No hi ha excuses que justifiquin cap agressió masclista. Ni l’alcohol, ni les drogues, ni una vestimenta, ni caminar sola a certa hora de la nit”, subratlla. “Cal sensibilitzar al conjunt de la societat perquè tots som còmplices d’aquestes pràctiques masclistes. Tots tenim una responsabilitat”, conclou.

‘No callem’, un protocol per les actuacions d’agressions

A més, es compta amb un protocol anomenat ‘No callem’ que treballa per no invisibilitzar les agressions i va allà on hi ha festa. S’ha dut a terme un conveni de col·laboració amb les d’oci nocturn i festivals de música de la ciutat per tal d’actuar de forma coordinada, tant en la sensibilització com en la detecció i atenció a possibles víctimes i, com no podria ser d’una altra manera, també present a les festes de La Mercè.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut