Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

La mare del jove català assassinat per un imprudent a Galícia impulsa una campanya per reclamar condemnes més grans als delinqüents viaris

|

- Publicitat -

Els accidents viaris són, probablement, una de les tipologies delictives en les quals resulta més fàcil sortir victoriós, fins i tot quan l’accident ha suposat la mort d’una persona, i fins i tot quan el causant omet l’obligació de socórrer les persones ferides. Aquesta dolorosa realitat és la que travessa la família de Josep Boan Rosanes, un jove català de 20 anys que, l’any 2020, mentre era de vacances amb el seu pare a Galícia, va ser víctima d’una negligència al volant per part d’un conductor que va arrencar-li la vida. Des d’aleshores, la seva mare no ha parat de denunciar el cas, i ara ha impulsat una recollida digital de signatures per tal de reclamar que els delinqüents viaris s’enfrontin a penes més severes pels seus actes. Concretament, demana que l’article 142 del Codi Penal espanyol sigui modificat i s’equipari a les condemnes d’altres països, com ara França.

Publicitat

Els fets, que ja van ser jutjats, van tenir lloc en una carretera gallega on el jove circulava en motocicleta juntament amb el seu pare, que el seguia darrere, a un ritme tranquil. El conductor que va causar l’accident conduïa a més de 130 km/h per l’altre sentit de la via, una carretera estreta, sense voral i amb moltes corbes, segons exposa la mare del jove. Un total de tres senyals viaris indicaven que, en una de les corbes, molt pronunciada, la velocitat màxima havia de reduir-se a 70 km/h. Malgrat els advertiments, el conductor va mantenir la ja de per si il·legal velocitat, i en el moment de la corba, va envair amb el seu vehicle el carril contrari, envestint el jove.

Et pot interessar  La justícia francesa investiga com a homicidi involutari l'accident d'autocar a la Cerdanya

El judici no va ser capaç de reparar mínimament el dolor causat. La sentència, si bé conclou que el conductor va “ometre les més elementals normes de precaució i cautela”, i certificar que efectivament va produir-se un “excés de velocitat”, només condemna el causant de l’accident a 2 anys de presó (que previsiblement no complirà, tal com assenyala la mare), i a una retirada del carnet de 3 anys i mig. Tant la família com la Fiscalia reclamaven 4 anys de presó i 6 de retirada del carnet. Durant el judici, la mare exposa que el conductor va mentir descaradament, al·legant circular a 70 km/h i haver vist un animal, però sense donar cap explicació perquè va ometre l’ajuda que devia a la persona que va envestir. La sentència no és ferma i encara es pot recórrer.

La família del jove, especialment la seva mare, treballa per conscienciar sobre l’impacte que un accident viari causa tant en la víctima com en el seu entorn, especialment quan provoca víctimes mortals. Reclama que les víctimes no siguin només xifres, i que l’article 142 del Codi Penal, que preveu penes d’1 a 4 anys de presó, i cap sanció econòmica, per als causants de l’accident sigui modificat per equiparar-se a altres codis penals, com ara el de França, que estableix  condemnes d’entre 3 i 5 anys de presó, sense marge d’elecció per al jutge, i imposa també una sanció econòmica.

La petició pot signar-se a través d’aquest enllaç.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut