La Junta Electoral Central (JEC) abordarà demà dijous en una reunió a les 13 hores la possibilitat de retirar l’escó a la presidenta suspesa del Parlament i presidenta de Junts, Laura Borràs. En l’ordre del dia de la trobada està examinar els escrits de Vox, Cs i PPC que li sol·liciten que ordeni la retirada de l’acta.
L’àrbitre electoral podria seguir els precedents dels casos de l’exdiputat de la CUP Pau Juvillà i de l’expresident de la Generalitat Quim Torra i adoptar la decisió sense esperar que hi hagi una sentència ferma. Fonts de l’òrgan expliquen que una altra opció podria ser traspassar l’afer a la Junta Provincial Electoral, ja que està constituïda amb motiu de les eleccions del 28-M.
En cas que la JEC opti per resoldre ella mateixa i ho fes en línia amb pronunciaments anteriors, l’àrbitre electoral podria considerar que la sentència del TSJC que condemna Borràs per prevaricació i falsedat documental és causa d’inelegibilitat sobrevinguda. Per establir aquesta retirada de l’escó la Junta Electoral podria esgrimir l’article 6.2 b) de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG).
L’article, utilitzat en els casos de Juvillà i Torra, diu que “són inelegibles els condemnats per sentència, encara que no sigui ferma, per delictes de rebel·lió, de terrorisme, contra l’Administració Pública o contra les Institucions de l’Estat quan la mateixa hagi establert la pena d’inhabilitació per a l’exercici del dret de sufragi passiu o la d’inhabilitació absoluta o especial o de suspensió per a lloc de treball o càrrec públic”.
En el cas de Borràs, la condemna del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la condemna a 13 anys d’inhabilitació per a empleada o càrrec públic electe o de funcions de govern o administració, a banda de la pena de quatre anys i mig de presó pel fraccionament de 18 contractes a favor d’un conegut seu quan presidia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) del 2013 al 2017.
En cas que sigui aquesta la decisió, la JEC passaria la pilota al Parlament que serà qui hagi de fer efectiva la decisió de retirar-li l’escó a Borràs. En cas que es faci efectiva la retirada, els grups parlamentaris hauran de decidir com se la substitueix. Junts haurà de dir si vol que un altre membre del seu partit ocupi la presidència de la cambra catalana o no proposa nou candidat.
Si, per contra, l’àrbitre electoral envia la qüestió a la Junta Electoral Provincial, els temps s’allargarien. Una decisió de la JEP podria, a més, ser recorreguda posteriorment a la JEC.
Juvillà va perdre l’escó per ordre de la JEC a finals de gener de 2022. En el seu cas, el Parlament el va acabar donant de baixa com a diputat abans que hi hagués sentència ferma del Suprem després que la JEC fes diverses advertències a la mateixa Borràs, quan encara no estava suspesa, sobre les responsabilitats que podia comportar no fer-ho.
El Parlament va fer un intent d’evitar-ho portant l’ordre de la JEC al Suprem, que va avalar la decisió de l’àrbitre electoral per la pena del TSJC que va condemnar el cupaire a sis mesos d’inhabilitació per no retirar llaços grocs de la Paeria. L’alt tribunal també va donar la raó a la Junta Electoral pel que fa al cas de Torra i va confirmar el mateix criteri.
L’expresident del Govern va perdre l’escó el gener de 2020 per la condemna imposada pel TSJC d’un any i mig d’inhabilitació per desobediència també per no haver retirat llaços grocs, en el seu cas del Palau de la Generalitat. El Parlament aleshores presidit pel republicà Roger Torrent va acabar retirant-li l’acta després de les advertències de l’àrbitre electoral.