Edició 2368

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de gener del 2025
Edició 2368

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de gener del 2025

La injustícia espanyola envia un independentista a la presó malgrat l’aprovació de la llei d’amnistia

El jove va ingressar a la presó el mateix dia de l'aprovació de l'amnistia, la qual encara no s'ha publicat al BOE i no és vigent

|

- Publicitat -

La llei d’amnistia aprovada al Congrés dels Diputats la setmana passada no ha servit per impedir que la injustícia espanyola continuï represaliant independentistes i enviant-los a la presó. Malgrat l’aprovació de la norma, que precisament ha de posar fi a totes les causes judicials obertes arbitràriament contra manifestants i polítics, aquest dimarts s’ha condemnat a 3 anys i 9 mesos de presó un jove independentista, acusat suposadament d’empènyer “amb traïdoria” un home que duia una bandera espanyola durant la manifestació gairebé feixista de JUSAPOL el 2018.

Publicitat

L’amnistia va aprovar-se el dijous passat; tanmateix, la norma no s’ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat i, per tant, no és vigent, de manera que els represaliats per l’Estat espanyol a través dels tribunals no poden acollir-s’hi encara. Aquell mateix dijous va ingressar ingressat a presó l’independentista Abel Mora, acusat de ser el coautor d’un delicte de lesions contra un home que el novembre del 2018 participava en la manifestació del sindicat policial i ultraespanyolista JUSAPOL. 

Segons la resolució del Suprem, el tribunal presidit per Manuel Marchena encarregat de validar la sentència dictada per la justícia barcelonina, el jove independentista va ser el coautor del delicte de lesions amb traïdoria i agreujant d’odi contra l’home, que el dia dels fets duia una bandera espanyola. El tribunal sosté que el noi “va vigilar l’entorn” on era la suposada víctima, fet que va permetre que un altre jove no identificat empentés l’home per l’esquena escales avall del metro. 

La primera sentència sobre aquest cas establia que l’Abel havia participat aquell 10 de novembre de 2018 en una manifestació ideològicament contrària a la de JUSAPOL, i que va aliar-se amb un altre noi per a seguir la víctima un cop acabada la protesta fins a la parada del metro “amb l’única finalitat d’ocasionar-li dany corporal”. Marchena dona per bona la revisió feta per l’Audiència de Barcelona i descarta el recurs de cassació; també ignora l’argumentació de la defensa, que sosté el jove no va actuar conjuntament amb l’altra persona ni va haver-hi traïdoria. 

Et pot interessar  El TJUE abordarà el 2025 els dubtes dels tribunals sobre l'aplicació de l'amnistia en casos de terrorisme i malversació

El Suprem va més enllà i veu provat que tant l’acusat com l’acompanyant no identificat van agredir la víctima perquè portava una bandera espanyola i una gorra amb l’escut d’Espanya. “Els va cridar l’atenció la víctima perquè portava una gran bandera espanyola i una gorra amb l’escut d’Espanya. El recurrent, en defensa dels seus postulats independentistes de tall anarquista, juntament amb el seu acompanyant senten animadversió per qui, per identificar-se a través de símbols amb el sentiment de pertànyer a la nació espanyola i per participar en el que, consideren, un acte d’exaltació de tals sentiments, lliguen a un pensament polític i antinacionalista i col·loquen en posicions antagòniques al moviment independentista català. El rebuig cap a aquest grup, en el qual van incloure la víctima, va ser el que els va impulsar a arremetre contra ell” sosté el Suprem en la seva resolució, a la qual ha accedit ‘El Nacional’.

Per si això no fos prou, el Tribunal Suprem també fa suposicions esbiaixades i subjectives de l’acció de l’Abel. Així, afirma que ell “va vigilar l’entorn per assegurar l’èxit de l’acció perseguida per tots dos, i l’assegurament de la fugida, sense descartar una participació més gran en la materialització de l’atac, si, arribat el moment, fos necessari”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí