La fotografia serveix per explicar històries, per captar un moment i fer-lo perdurar en el temps. En aquest cas, també és una prova de les brutalitats comeses per la policia patriòtica durant el franquisme. Es tracta de la dolorosa imatge del cos torturat del militant de Comissions Obreres i del PSUC, Francisco Téllez.
Però a banda del que il·lustra, la història de qui i com es va fer la fotografia és igualment memorable. Ho conta a la perfecció l’article de Jordi Panyella a El Punt Avui: els militants del PSUC Antoni Borràs i Quim Boix, juntament amb Remei Ramírez, secretària de la vicaria episcopal obrera, van idear una operació clandestina per ensenyar al món les atrocitats i la repressió del règim de Francisco Franco.
L’autor material de la fotografia és el metge, Antoni Borràs —pare de la presidenta del Parlament, Laura Borràs— qui va seguir el pla de Boix per aconseguir fer la instantània sense ser enxampat. La posició i prestigi del qual gaudia el doctor li van permetre fer la foto, això sí, assumint un considerable risc.
D’aquesta manera Borràs, Boix i Ramírez van aconseguir fer difusió, a través d’un butlletí imprès a l’abadia de Montserrat, de les tortures de la Guàrdia Civil. Una fotografia històrica i amb història.