La IAEDEN-Salvem l’Empordà ha engegat una campanya d’adhesions a les al·legacions que presentarà en contra del parc eòlic projectat a la Jonquera (Alt Empordà). La entitat s’oposa a la iniciativa, en tràmit d’exposició pública, i anima la ciutadania a mostrar “el rebuig del territori al desenvolupament sense planificació prèvia de les energies renovables”. El projecte preveu nou aerogeneradors amb una potència de 49 MW a la zona del Canadal. També inclou una subestació transformadora i estructures d’evacuació per connectar amb la subestació de Figueres, a 20 quilòmetres de distància. Els ecologistes alerten que aquesta línia d’alta tensió afectarà també els termes d’Agullana, Capmany, Biure, Pont de Molins, Llers, Figueres i Vilafant.
L’entitat s’oposa al projecte perquè considera que es tracta d’una “fragmentació fraudulenta” d’un projecte que, en global, preveu 100 MW en tres parcs repartits entre la Jonquera i Campany. També que contravé el planejament urbanístic de la Jonquera i el Pla Territorial Parcial de Comarques Gironines (PTPCG) i que afecta els miradors de la zona. Els ecologistes també denuncien que s’ha fet un “deficient estudi” de l’afectació de l’avifauna i el corredor de migració d’aus i que no s’ha fet una avaluació de l’impacte paisatgístic que tindran les línies d’evacuació.
L’entitat posarà les al·legacions que està preparant a disposició de les entitats i ciutadania que, en el darrer temps, s’han mostrat contraries al desenvolupament de parcs eòlics a l’Albera, la zona de la comarca on, ara per ara, i a banda del també polèmic projecte marí Tramuntana, es concentren totes les propostes d’instal·lacions eòliques.
En el marc de la campanya, aquest diumenge es va fer una caminada popular pels boscos del Canadal fins a Santa Llúcia per donar a conèixer la zona que es veurà afectada pel parc si es duu a terme.
L’espai està situat entre el Paratge Natural de l’Albera i la Reserva Natural de Fauna Salvatge dels Estanys de la Jonquera, amb una gran diversitat biològica, arqueològica i monumental que “es veurà greument afectada”. En total, s’hi van aplegar unes 150 persones. Entre elles, els alcaldes de Capmany, Lladó i Ordis.