Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

La grip continua pujant a Catalunya amb una incidència similar a la d’anys anteriors a la pandèmia

|

- Publicitat -

Els contagis de grip continuen pujant a Catalunya, amb un nivell de transmissió alt. Segons les dades actualitzades de Salut, el pic estimat actual d’incidència és de 344 casos per 100.000 habitants, semblant al d’anys anteriors a la pandèmia, quan s’havia arribat a situar al voltant dels 350-400 casos per 100.000 habitants. Tot plegat afecta directament l’activitat assistencial urgent, les populars urgències, que ja atenen 5.000 persones cada dia de mitjana als CUAP i més de 10.000 als hospitals. Per fer-hi front s’han activat plants de contingència que passen, per exemple, per reduir l’activitat quirúrgica programada no urgent i prioritzar l’ambulatòria, urgent i de neoplàsties.

Publicitat

Les dades mostren que, en la primera setmana de l’any, s’han diagnosticat 14.903 casos de grip a l’atenció primària, molt per sobre de les temporades anteriors, marcades per la covid-19 (4.184 en el mateix període de l’any passat). La incidència estimada de covid registra un lleu descens, però les persones ingressades a planta pugen a 794, 67 més que la setmana anterior, i a les UCI n’hi ha 30, 6 més.

Les dades del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions a Catalunya (SIVIC) mostren un ascens de les infeccions respiratòries, després d’unes setmanes en què han estat afectades per les festes de Nadal i un menor ús dels serveis assistencials.

La grip manté la tendència ascendent, amb 14.903 casos diagnosticats a l’atenció primària en la primera setmana de l’any, pels 12.317 de la setmana anterior. Els responsables de Salut esperen que la grip arribi al pic en els propers dies – a finals d’aquesta setmana o la que ve, segons va dir aquest dilluns el conseller Manel Balcells- i des del SIVIC indiquen que en el període prepandèmic se solia situar en la segona o tercera setmana de l’any.

Amb una taxa de 189 casos diagnosticats a la primària per 100.000 habitants, la grip es troba molt per sobre que les tres temporades anteriors, condicionades per la irrupció de la covid-19 i les mesures per prevenir-la (l’any passat, el pic de la grip a Catalunya es va situar en els 10.526 casos i ja havia estat molt més alt que la temporada 2021-22).

Per franges d’edat, els casos de grip han augmentat en tots els grups, menys en els infants. Així, entre els menors de 4 anys, l’atenció primària ha registrat 937 casos de grip, pels 1.007 de la setmana anterior, i entre els que tenen 5 i 14 anys, 818 (915). En canvi, s’han diagnosticat 6.028 casos de grip en l’última setmana entre les persones de 15 a 44 anys (4.841 l’anterior); 4.069 en el grup de 45 a 59 anys (3.055); 1.316 en el grup de 60 a 69 anys (1.066); 951 en les persones d’entre 70 i 79 anys (861) i 784 en els majors de 80 anys (572).

La cobertura vacunal de la grip en les persones grans pràcticament no varia respecte a la setmana anterior: un 66% dels majors de 80 anys s’ha vacunat (65% l’última setmana del 2023) i un 53% dels que tenen entre 70 i 79 anys (mateix percentatge).

Pel que fa a la covid-19, els casos detectats a l’atenció primària passen de 5.072 en l’última setmana de l’any passat a 4.550 en la primera del 2024. La taxa actual és de 58 casos per 100.000 habitants.

El nombre de persones ingressades amb covid-19 ha continuat pujant, però no tant com a finals de desembre, quan es va passar de 544 a 727 en l’última setmana de l’any. Ara hi ha 794 persones ingressades amb coronavirus a planta -s’inclouen aquells pacients que poden haver ingressat per altres motius i després els detecten la covid-19-. A les UCI, hi ha 30 persones ingressades per covid-19; la setmana anterior, 24.

Et pot interessar  Salut rep 279 queixes reclamant atenció oral en català en els últims tres anys

La cobertura vacunal d’aquesta temporada en les persones vulnerables davant de la covid-19 és del 59% entre els majors de 80 anys i del 45% en les persones que tenen entre 70 i 79 anys.

El VRS continua en descens

Els casos del virus causant de la bronquiolitis en infants, el virus respiratori sincicial (VRS), continuen en descens i la incidència és molt inferior a l’any passat. En l’última setmana, s’han registrat 559 casos (640 en la setmana anterior), 333 dels quals en menors d’un any (320 en aquest grup d’edat).

A mitjans de desembre, els casos de VRS van arribar a un pic de 1.041, lluny del màxim de la temporada passada, quan se’n van registrar 1.872, en un hivern que havia estat dur als hospitals, amb molts casos de bronquiolitis. Aquesta temporada hivernal ha estat la primera en què s’han immunitzat els nadons de fins a sis mesos davant del VRS; una immunització que s’associa a una disminució de casos de bronquiolitis i, sobretot, de les hospitalitzacions.

Més activitat assistencial urgent

Tot plegat redunda en una activitat assistencial urgent que es manté alta: els CUAP atenen més de 5.000 urgències diàries de mitjana i els hospitals, més de 10.000. Els darrers 30 dies l’activitat ha viscut un increment global del 5,2%, amb pics de fins al 9% respecte els mes anterior.

En aquest període, les urgències han pujat especialment als CUAP, amb un augment del 13%, mentre que als hospitals ha augmentat un 1,8%. Alhora s’ha incrementat el percentatge d’ingrés fins a l’11,8%, dos punts per sobre del 9,8% de mitjana anual.

Davant d’aquest escenari s’han activat plans de contingència per reduir la pressió dels dispositius assistencials, com ara disminuir l’activitat quirúrgica programada no urgent i prioritzar l’activitat quirúrgica ambulatòria, urgent i de neoplàsies. I també s’està incrementant l’activitat d’hospitalització domiciliària urgent i s’està augmentant el nombre de places en dispositius d’atenció intermèdia.

Pel que fa a l’activitat assistencial a l’atenció primària, en un ambient epidemiològic on predomina la grip i la covid, s’objectiva un increment d’activitat a la consulta ordinària d´atenció primària d´un 5,8% respecte la mateixa setmana de l´any passat, quan aquesta afecció no era tan elevada. Sobretot en la consulta presencial i en l´atenció domiciliària.

Mascareta obligatòria als centres sanitaris, vacunació i consells per prevenir contagis

En aquestes setmanes de molta circulació de virus, la mascareta torna a ser obligatòria des d’aquest dimarts als centres sanitaris catalans. També es recomana utilitzar-la en altres espais si es tenen símptomes d’infecció respiratòria.

El Departament de Salut recorda consells per prevenir els contagis, com rentar-se les mans sovint i adequadament; tapar-se el nas i la boca amb un mocador d’un sol ús a l’esternudar o tossir; ventilar els espais interiors; limitar els contactes o quedar-se a casa si la persona es troba malament; consultar amb un professional sanitari si es tracta de persones grans o amb patologia crònica o si l’evolució de la malaltia és dolenta i vacunar-se de grip i de covid-19 en cas de trobar-se en una situació de salut vulnerable o formar part d’algun altre dels grups indicats. També recomana demanar cita per vacunar-se de la grip i la covid-19 si no s’està protegit.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut