Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

La gent gran de 72 municipis rurals de la demarcació de Lleida protagonitzarà un pla pilot de medicació planificada

El projecte DOSICAT s'iniciarà al juny i tindrà una durada de 6 mesos, tot i que el COF de Lleida confia que s'allargui

|

- Publicitat -

El Col·legi Oficial de Farmacèutics (COF) de Lleida iniciarà al juny un pla pilot pioner a Catalunya per donar medicació planificada setmanal a gent gran que viu en municipis de menys de 1.500 habitants de les comarques de Ponent i l’Alt Pirineu i Aran. Cadascuna de les 72 farmàcies rurals de la demarcació que es poden adherir al projecte, batejat amb el nom de DOSICAT, podran oferir el Servei Personalitzat de Dosificació (SPD) a cinc persones de més de 70 anys.

Publicitat

L’objectiu és millorar l’adherència als tractaments, vetllar per la viabilitat de les farmàcies rurals i frenar el despoblament. El projecte està finançat per la Diputació de Lleida i tindrà una durada de sis mesos, tot i que des del COF Lleida confien que pugui tenir continuïtat.

El projecte DOSICAT es basa en el finançament del Servei Personalitzat de Dosificació (SPD) a les 72 farmàcies que hi ha als pobles de la demarcació de Lleida de menys de 1.500 habitants. Així doncs, les persones escollides per beneficar-se del programa aniran a la farmàcia un cop per setmana a buscar un blíster personalitzat amb tota la medicació que prenen classificada per dies i franges horàries.

Hi podran participar fins a 360 persones, és a dir cinc persones de cadascuna de les 72 farmàcies rurals, que s’escolliran a través d’un comitè format per farmacèutics, professionals de l’Atenció Primària i treballadors socials. El projecte s’iniciarà al juny i tindrà una durada de 6 mesos, en els quals el comitè farà un seguiment de cada candidat en què valorarà la seva adherència farmacològica i l’evolució clínica.

El SPD és un servei que ja ofereixen diverses farmàcies a canvi d’un preu sovint “simbòlic”. Per això, a través d’aquest programa es vol “donar valor” a aquesta feina de seguiment a canvi d’una retribució als farmacèutics que, en aquest cas, serà de 25 euros al mes per persona que participi en el projecte, ha explicat a l’ACN la presidenta del COF Lleida, Maria Enrique-Tarancón.

En total, el projecte té un pressupost de 54.000 euros subvencionats per la Diputació de Lleida, mentre que els blísters individuals els finançaran l’empresa Venalink i l’Obra Social La Caixa.

El projecte persegueix tres grans objectius, com són millorar l’adherència als tractaments dels pacients, vetllar per la viabilitat de les farmàcies rurals i frenar el despoblament. Per una banda, busca millorar l’atenció que reben les persones que viuen en àrees rurals i vetllar per la seva salut, ja que facilita la presa de la medicació que necessiten. “Si l’adherència al tractament del pacient és bona, la seva salut millora i l’optimització de recursos també millora”, ha afirmat la vocal de formació del COF Lleida, Marta Huguet, que ha remarcat que el DOSICAT també optimitza l’ús de recursos i, per tant, aconsegueix tenir un sistema sanitari “molt més sostenible”.

Al retribuir el Servei Personalitzat de Dosificació, el projecte també contribueix a la viabilitat de les farmàcies rurals i a mantenir aquest servei i els llocs de treball que genera, fet que de retruc també ajuda a reduir el despoblament.

De fet, de les 201 farmàcies que hi ha a les comarques de Ponent i Alt Pirineu i Aran, 72 estan en municipis de menys de 1.500 habitants. De fet, aquestes empreses privades estan obertes 37 hores setmanals, mentre que els consultoris mèdics d’aquestes poblacions rurals obren una mitjana de 10 hores. Això fa que les farmàcies rurals duguin a terme una funció social essencial, a més de la sanitària.

Des del COF Lleida es mostren convençuts que el DOSICAT serà un èxit. Per això, tenen com a objectiu aconseguir mantenir-lo més enllà dels sis mesos que durarà el programa i, en la mesura que sigui possible, estendre’l a la resta de municipis del país de menys de 1.500 habitants.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut