Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de novembre del 2024

La gastronomia de la tradició de dijous gras o llarder

|

- Publicitat -

Dijous gras o dijous llarder és el dijous anterior al diumenge de carnestoltes i al dimecres de cendra. És el tret de sortida de la festa de carnaval. Aquest dia és costum celebrar àpats familiars que tenen per protagonista a tota mena de menges que combinen els ous amb la carn. Antigament, el Dijous Gras marcava l’inici d’una setmana destinada a atipar-se amb àpats prohibits durant la Quaresma, que comença el dimecres de la setmana següent.

Publicitat

És tradició menjar botifarra d’ou en aquest dia a més d’altres de semblants com la blanca o la negra. També és costum prendre truita de botifarra. A l’hora d’esmorzar, per postres o per berenar, també es menja la coca de llardons. A la zona del Garraf i del Penedès també és típic menjar xató, una amanida d’escarola acompanyada de tonyina, anxoves, bacallà i una salsa molt característica feta a base de nyores i ametlles.

Una coca típica de Reus i comarca el dijous gras, és l’anomenada coca d’ou, no només perquè porta ou entre els seus ingredients, sinó, sobretot, perquè se li afegeix una barreja d’ou i sucre pel damunt, que qualla al forn durant els últims minuts de cocció de la massa.

A Mallorca són tradicionals les ensaïmades de tallades, fetes amb bocins de carabassa confitada i sobrassada al damunt.

Al País Valencià de celebra els dijous de berenar, que són tots els dijous que van des de Sant Antoni fins el dimecres de cendra. Aquests dies és tradicional menjar la pataqueta, un entrepà amb forma de mitja lluna típic de l’Horta. També en terres valencianes es celebra el dijous gras amb la coca de llardons, el botifarró o les cassoletes d’Otos. A Pego, el dimarts anterior al dimecres de cendra s’hi celebra el Dia de la Crosta, en el qual és tradicional menjar l’arròs amb crosta típic de la localitat.

La botifarra d’ou
L’ensaimada de tallades típica de Mallorca
L’arròs amb crosta de Pego
La coca de llardons
La coca d’ou de Reus
El xató del Garraf i del Penedès

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut