Aquest dissabte, Junts i el PSOE mantindran la seva primera trobada, complint així amb el pacte d’investidura que totes dues formacions van segellar poques setmanes enrere. La reunió, que previsiblement tindrà lloc a Ginebra (Suïssa), també comptarà amb la figura d’un mecanisme verificador internacional, el qual ha d'”acompanyar, verificar i fer seguiment de tot el procés de negociació“, tal com reclamava Puigdemont per a garantir el compliment dels acords. El mecanisme verificador, que cap de les dues formacions volia revelar quin era, finalment serà el Centre pel Diàleg Humanitari Henry Dunant, amb seu a Ginebra i presidida honoríficament per Javier Solana, exministre del govern de Felipe González.
El centre, que va fundar-se el 1998, es presenta com una institució mediadora en conflictes locals, nacionals o internacionals, siguin aquests conflictes armats o polítics entre territoris o estats, i conflictes regionals o bilaterals, amb l’objectiu d’evitar escalades de tensió i violència. De fet, aquesta no és la primera vegada que la fundació Henry Dunant acompanya el govern espanyol en una negociació. Durant la legislatura de José Luís Zapatero, la fundació Henry Dunant va ser qui va mediar entre el govern espanyol i el grup terrorista ETA per a l’alto el foc de la banda.
En aquest marc, Junts i el PSOE hauran d’acordar, d’una banda, la metodologia de la negociació i, de l’altra, els continguts dels acords a negociar. El document del pacte d’investidura estableix que els continguts de la negociació s’agrupen en dos grans àmbits “permanents”: el de la superació dels dèficits i les limitacions de l’autogovern, i el que fa referència al reconeixement nacional de Catalunya.
En el primer gran àmbit permanent a negociar, Junts proposarà la modificació de la LOFCA per a establir una clàusula d’excepció de Catalunya que reconegui la singularitat en què s’organitza el sistema institucional de la Generalitat, i que faciliti la cessió del 100% de tots els tributs que es paguen a Catalunya. El PSOE, per la seva banda, “apostarà per mesures que permetin l’autonomia financera i l’accés al mercat de Catalunya, així com un diàleg singular sobre l’impacte de l’actual model de finançament sobre Catalunya”, segons consta en el mateix acord.
Pel que fa a l’àmbit del reconeixement nacional de Catalunya, Junts proposarà la celebració d’un referèndum d’autodeterminació sobre el futur polític de Catalunya emparat a l’article 92 de la Constitució; el PSOE, tal com ja va manifestar que faria, defensarà l’ampli desenvolupament de l’Estatut del 2006, així com el ple desplegament i el respecte a les institucions de l’autogovern i a la singularitat institucional, cultural i lingüística de Catalunya.