Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024
Edició 2294

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 05 de novembre del 2024

La Fundació Arrels denuncia una altra “mala solució” de l’Ajuntament de Barcelona

|

- Publicitat -

El director de la Fundació Arrels, Ferran Busquets, ha assegurat que els equipaments oberts per l’Ajuntament de Barcelona per l’arribada del fred dedicats a persones sense llar “són una mala solució” i que “a vegades, és una bona decisió no anar a aquests espais”. La valoració ha arribat després d’explicar que els serveis municipals ja han activat els recursos de reforç per les baixes temperatures.

Publicitat

Segons ha concretat Busquets, inclouen 64 places extra, 48 per a homes i 16 per a dones. En aquest sentit, el portaveu de l’entitat ha insistit que les places “són totalment insuficients” alhora que ha reclamat que, en canvi, es prioritzin “espais de baixa exigència” com a solució temporal mentre no s’aconsegueixen pisos definitius.

Fonts municipals han confirmat la posada en marxa d’aquest servei divendres passat i han apuntat que, com cada any, es preveu allargar-ho fins al març aproximadament. Aquestes places se sumen a les 3.046 persones que a l’últim recompte es va informar que eren allotjades en espais municipals i de la Xarxa d’Atenció a les Persones Sense Llar (XAPSLL), que formen una quarantena d’entitats, entre les quals Arrels.

El model de l’entitat dirigida per Ferran Busquets, però, reivindica la cerca d’habitatges estables que suposin una solució per a l’emancipació de les persones sense llar i, si no, uns espais petits que permeten menjar, dutxar-se i dormir amb menys normes que altres equipaments.

Per contra, el plantejament municipal proposa uns albergs que no s’ajusten al que necessiten moltes de les persones que dormen al carrer, ha subratllat el portaveu d’Arrels en un acte de presentació d’una botiga-taller en què treballen persones sense llar.

“Les situacions meteorològiques de fred i calor són adverses sempre i passen la majoria de dies de l’any. Evidentment el fred ens sensibilitza més, però el fet que algú no vulgui anar a aquests espais normalment es una bona decisió”, ha reblat.

També present a l’acte, el Camilo, un usuari de la fundació Arrels que actualment viu a un pis i que en el passat va ser sensellar, ha aportat la seva visió del fenomen.

En el seu discurs, ha alertat que el trasllat puntual a un alberg durant un període de temps molt curt, per resguardar-se del fred, per exemple, suposa allunyar-se del lloc on ha construït un entorn pròxim.

Et pot interessar  L’Ajuntament de Barcelona i el Banc dels Aliments inicien una recollida de productes per als afectats per la dana

“Quan ets al carrer, tens el teu lloc, el teu cercle, el teu lloc on ser. Si te’n vas quinze dies per un tema de fred, perds tot, quan tornes. No és una solució, són pedaços”, ha reflexionat.

En el mateix sentit, ha recordat el moment en què dormia al ras i li van oferir anar a un equipament compartit. “Vaig dir que no, perquè tothom que havia anat als albergs m’havien dit que no serveixen, que no estan bé”, tant per motius de normativa, com per la convivència amb altres usuaris en entorns reduïts.

En relació al cas de la família amb dos fills petits que va morir en un incendi a la plaça Tetuan de Barcelona aquest dimarts, el director d’Arrels ha apuntat que és una “autèntica barbaritat” que hi hagi famílies dormint en aquesta mena d’infrahabitatges alhora que ho és també “la taxa de risc de pobresa o exclusió social del 26%” present a Catalunya. Aquesta situació de vulnerabilitat és la que condueix les famílies a ocupar locals per evitar el carrer, ha afegit Busquets.

L’estrena de la botiga

La fundació centrada en l’acompanyament a persones sense llar ha participat avui de l’estrena oficial d’un nou espai vinculat a Arrels. Es tracta del local La Troballa, que ja fa anys que opera com a taller ocupacional per a persones en situació de carrer o que han passat pel sensellarisme i que ara ha fet un pas endavant per obrir-se com a botiga i potenciar més actes presencials. L’objectiu és fer “una empenta” al local, en paraules de la responsable del taller, Rocío Alonso, per apropar encara més aquest espai a la ciutadania.

Els talleristes s’encarreguen de fer tota mena de processos de ceràmica, carpinteria o enquadernació amb materials que després es troben a la botiga física, ubicada al barri Gòtic. L’espai de treballa té unes 40 persones implicades de manera permanent i també compta amb voluntaris.

Ara, amb aquesta estrena, vol posar a l’abast els productes que ells mateixos confeccionen a l’abast de qui vulgui donar suport al projecte que busca que cap persona dormi al carrer. S’hi poden trobar tasses, accessoris, samarretes i altres materials. A més, es preveu també que hi hagi xerrades de sensibilització i orientacions a la ciutadania sobre què fer si veu un persona dormint al carrer.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut