La Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (Folc) ha considerat “injusta i incomprensible” la decisió de l’Advocacia de l’Estat segons la qual la Generalitat Valenciana s’ha de comunicar en castellà amb les administracions catalana i balear perquè el valencià “només és oficial” al País Valencià. L’advocacia de l’Estat es posiciona d’aquesta manera al recurs de cassació de la Generalitat valenciana i STEPV-Intersindical Valenciana. A parer de la Folc, aquesta postura “limita” l’ús de la llengua entre administracions “que la comparteixen” i contradiu el precepte constitucional que considera les llengües que es parlen a Espanya “patrimoni cultural” que han de ser “objecte d’especial respecte i protecció”.
La federació lamenta que l’advocacia de l’Estat “no ha tingut en compte” aquest precepte constitucional, perquè en la decisió “no hi ha ni respecte ni protecció” del valencià, sinó una “imposició injustificada” del castellà i “discriminació” de l’ús del valencià “emparant-se en arguments legalistes”.
L’entitat es pregunta per què es considera il·legal “l’ús de la llengua pròpia per comunicar-se entre si la gent que la parla” i alerta que, portant l’argumentació a un context comparable es podria qüestionar la relació en castellà entre dues regions espanyoles.
Per tot plegat la Folc considera que la decisió de l’Advocacia de l’Estat genera “malestar i perplexitat” i és “paradigmàtica” de com amb arguments legalistes, es pot arribar a prendre “decisions absurdes”, que són “ofensives per als parlants a qui se’ls prohibeix l’ús de la seva llengua”.