La fiscalia s’ha oposat a la petició de la defensa d’Oriol Junqueras de deixar “en suspens” la sentència de l’1-O al Tribunal Suprem a l’espera que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) resolgui la pregunta prejudicial sobre la seva immunitat com a eurodiputat electe. A l’escrit, el ministeri públic argumenta que suspendre el dictat de la sentència implicaria per a la resta d’acusats “un notable perjudici derivat de la dilació de l’obtenció d’una sentència ferma”. La fiscalia afegeix que també seria “il·lògic i absurd” deixar fora del dictat del tribunal només un dels acusats i pronunciar-se més endavant sobre Junqueras.
A més, el ministeri públic afirma que la sentència ja és “ineludible” perquè “està en una fase molt avançada, probablement en la seva fase de redacció final”. La fiscalia considera que, en qualsevol cas, la resposta del TJUE podria “afectar l’execució” de la sentència, en cas que siguin condemnatòria, però no pot deixar en suspens la sentència en si. De fet, a l’escrit signat pels fiscals Javier Zaragoza i Jaime Moreno, la fiscalia diu que ni tan sols procedeix “admetre a tràmit” la petició de la defensa de Junqueras i ho considera un “extravagant incident processal”.
Segons el ministeri públic, la interlocutòria del Suprem de l’1 de juliol en la qual va plantejar la qüestió prejudicial ja determina “amb precisió” l’abast de “l’afectació suspensiva” de la qüestió prejudicial. Per això, recorda la fiscalia, el Suprem va suspendre la resolució del recurs de súplica de Junqueras contra la interlocutòria del 14 de juny que li denegava la concessió d’un permís per anar a recollir l’acta d’eurodiputat.
La fiscalia també creu que no cal “atendre la petició subsidiària” de proporcionar al TJUE i a les parts informació sobre l’abast de la suspensió, ja que està “àmpliament raonada i motivada” a la interlocutòria que planteja la qüestió.