La fiscalia europea manté 42 causes obertes a Espanya per investigar fraus per un volum de 169,8 milions d’euros. En la presentació del primer informe anual sobre la seva activitat, la fiscalia europea ha apuntat que va obrir l’any passat 43 investigacions a l’Estat, de les quals 42 continuen actives.
Del total del volum de frau investigat, la tercera part està relacionada amb l’IVA, amb un valor de 57,5 milions d’euros. La majoria dels casos actius estan relacionats amb programes agrícoles i de desenvolupament rural, seguit de programes de desenvolupament regional i urbà i de programes per a l’ocupació. A més, els jutges van congelar l’any passat 3,7 milions d’euros a l’Estat.
Pel que fa a les notificacions de casos, 49 han arribat per l’alerta de les autoritats espanyoles, seguit de lluny per les denúncies per part d’actors privats i per organismes de la Unió Europea. Segons l’informe de la fiscalia europea, el 31% dels casos investigats a Espanya són per fraus relacionats amb la presentació de documents falsos o incorrectes per aconseguir fons del pressupost europeu.
Segons la fiscalia europea, entre les conductes investigades a l’Estat l’any passat hi ha la reclamació d’ajudes amb declaracions falses, la presentació de pagaments amb preus inflats, factures falses o la manipulació d’informes per augmentar les despeses.
El 4% dels casos a l’Estat són per corrupció, ja sigui activa o passiva. Aquestes investigacions estan relacionades amb suborns en projectes per rebre finançament europeu o perquè siguin aprovats. També per influir les investigacions de la mateixa fiscalia europea.
A nivell de la Unió Europea, la fiscalia europea té obertes 1.117 investigacions per fraus al voltant de 14.000 milions d’euros. El 47% dels casos són per frau en l’IVA, una xifra superior a la de l’Estat. Segons l’informe, la fiscalia europea va processar 3.318 denúncies i va obrir 865 investigacions el 2022. Els jutges també van ordenar congelar 359 milions d’euros.