Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2310

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

La fiscalia de Marroc arxiva la causa de la massacre de la tanca de Melilla

El Marroc, igual que va fer Espanya, conclou que hi va haver un "ús proporcional de la força", malgrat els nombrosos informes que contradiuen la versió oficial del dos països

|

- Publicitat -

Dos anys després que tingués lloc la tragèdia de la tanca de Melilla, en la qual desenes de persones migrants van perdre la vida, la fiscalia del Marroc ha arxivat la causa, tal com va fer també la fiscalia espanyola, malgrat les incongruències i denúncies de vulneracions de drets humans comeses durant aquest terrible episodi. El Marroc, igual que va fer Espanya, conclou que hi va haver un “ús proporcional de la força” per part dels agents marroquins i que, per tant, no hi ha indicis de delicte.

Publicitat

El juny del 2022, unes 2.000 persones migrants, la majoria d’elles subsaharianes, van intentar entrar a Espanya a través de la tanca de Melilla per tal de demanar asil. Fugien dels conflictes bèl·lics del seu país, de la pobresa i la precarietat, però van trobar-se amb una actuació policial desproporcionada, tant per part de les autoritats marroquines com de les autoritats espanyoles. Les autoritats oficials van xifrar les morts entre 24 i 27, però organitzacions com l’ONG Caminando Fronteras asseguraven que van ser 37 les persones que van morir.

També l’ONG Amnistia Internacional va publicar un informe demolidor per Espanya i el Marroc, en el qual exposava que ambdós països van fer un ús indegut de la força contra els migrants, se’ls va donar un tracte inhumà, van negar-los l’atenció sanitària d’emergència i els van retornar de manera il·legal una vegada que havien creuat la tanca. A més, AI denunciava que ni Espanya ni el Marroc van garantir investigacions efectives i transparents per a esbrinar la veritat del que va ocórrer aquell dia.

Un reportatge de la BBC emès al canal “Africa Eye” va contradir la versió oficial d’Espanya i el Marroc. La investigació periodística va demostrar que l’Estat espanyol va mentir i que molts dels actes terribles, com algunes morts i les “devolucions en calent” van tenir lloc en sòl espanyol, quan Marlaska havia assegurat que havien succeit en territori de ningú. Segons el reportatge, les autoritats marroquines no van impedir que les persones migrants arribessin a la frontera de Melilla, on van escalar la tanca amb pals i altres objectes per tal d’aconseguir entrar a Espanya i a la Unió Europea.

La BBC exposava que les autoritats marroquines no deixaven que la gent es retirés de la tanca i, de fet, carregaven contra ells amb gasos lacrimògens i bombes de fum, de manera que l’única opció que tenien era continuar endavant. Les persones van quedar amuntegades i atrapades al pati entre ambdues tanques, provocant una estampida humana; la majoria de persones van quedar atrapades allà, però moltes altres van aconseguir creuar la frontera. “En alguns dels vídeos podem veure cossos sense vida que són llançats d’un costat a l’altre, persones que sangren i agonitzen, a les quals aparentment no se’ls ofereix cap assistència”, exposa la BBC.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut