Carla Carbonell i Cortés, presidenta de la Fundació Festa Major de Gràcia, ha enviat una carta aquest dilluns 13 d’agost per saludar la Festa Major de Gràcia. A la missiva, Carbonell expressa el dol per les víctimes del 17-A: “volem aprofitar per recordar les víctimes dels atemptats de la Rambla de Barcelona que van succeir en ple cor de la celebració de la Festa. Altre cop, la gent va demostrar que cap acte violent torçarà l’esperit d’aquest poble, avesat a la vida participativa i a gaudir del carrer com a espai de cohesió”. Alhora, recorda a tots aquells que no poden assistir a les Festes de Gràcia, com els presos polítics i exiliats catalans: “Des d’aquí volem enviar una forta abraçada a aquelles persones que, pel motiu que sigui, no ens poden acompanyar en la celebració d’aquesta Festa, com solen fer. Entre tots ells, especialment aquells que, com el nostre bon amic Lluís Puig, es troben involuntàriament lluny de casa”.
La carta de benvinguda mostra també els valors de la Festa Major de Gràcia, una festa marcada per “la participació de tothom i sobretot la il·lusió per un projecte comú defineix clarament qui som, com som i què volem, com a Festa, com a Vila, com a ciutat i com a país”.
Una festa reivindicativa
Els valors progressistes i feministes protagonitzaran, doncs, aquesta edició de les festes. Eloi Badia, el regidor del districte, ha destacat que enguany hi ha una clara aposta per la “tolerància zero” a les agressions de caràcter sexual: es tornarà a obrir un punt d’informació i assessorament sobre violència i assetjament masclista fins a les 6 de matí entre els dies 15 i 18 a la plaça Revolució; alhora que s’ha evitat posar els serveis en llocs solitaris. També s’ha editat la ‘Guia per unes festes lliures de masclisme a l’espai públic de Gràcia. Caminem cap a unes festes amb perspectiva de gènere’.
La doctora Elena Carreras, cap d’obstetrícia i ginecologia de l’Hospital Vall d’Hebron, serà la pregonera d’enguany. El Districte de Gràcia i la Fundació Festa Major de Gràcia l’han escollida per les seves fites mèdiques, entre les quals la reparació prenatal del fetus amb espina bífida -que només fan cinc hospitals arreu del món-, la prevenció del part prematur amb un pessari cervical que permet ampliar el temps del fetus dins de l’úter, o la recentment implantada cesària pro vincle per convertir aquesta intervenció en el més semblant possible a un part.
Aquest ambient progressista i feminista també es podrà veure en la decoració de carrers com el de Ciudad Real, que està inspirada en l’univers del director de cinema i fundador de l’Estudi Ghibli, Hayao Miyazaki. La seva filmografia està marcada per l’ecologisme, el feminisme i el pacifisme. En films com Porco Rosso (1991) es poden escoltar frases com “prefereixo ser un porc abans que un feixista”.