Edició 2346

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de desembre del 2024
Edició 2346

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 27 de desembre del 2024

La FECAC aprofita la Fira d’Abril una vegada més per fer-li campanya a l’espanyolisme més ranci i l’extrema dreta

Els únics partits que tenen caseta a la fira més opaca i polèmica de Barcelona són el PSC, Vox, Ciutadans i el PP

|

- Publicitat -

La polèmica Fira d’Abril de Barcelona, organitzada per la Federació d’Entitats Culturals Andaluses a Catalunya (FECAC) torna més polititzada i espanyolitzada que mai arran de les eleccions catalanes que tindran lloc el pròxim 12 de maig. Malgrat les crítiques, les acusacions de corrupció i la manca de transparència a l’hora de gestionar l’esdeveniment, la FECAC ha tornat a posar-se al capdavant de la Fira d’Abril per a, suposadament, representar la societat andalusa que viu a Catalunya. Una representació, però, que cau en l’espanyolisme més ranci, amb casetes de partits polítics manifestament anticatalanistes, com ara Ciutadans o l’extrema dreta de Vox.

Publicitat

La Fira d’Abril d’enguany se celebra al Parc del Fòrum des del 26 d’abril fins al 5 de maig, nou dies que coincideixen de ple amb la campanya electoral per a les eleccions al Parlament de Catalunya. L’esdeveniment compta amb desenes de casetes d’entitats andaluses, entitats socials i grups diversos, però també de partits polítics.

Aquest any, els únics partits que tenen una caseta contractada a la fira són el PSC, Ciutadans, Vox i el PP, un grup que destaca pel seu profund anticatalanisme, i que deixa clar que el cordó sanitari a l’extrema dreta no es practica a la Fira d’Abril.  Els partits que no han tingut cap dubte a l’hora de carregar contra l’independentisme són els mateixos que comparteixen carrer i casetes amb l’extrema dreta, tal com feien a les manifestacions espanyolistes del 2017 en contra del referèndum. 

Les casetes són una farsa que beneficia una elit aprovada per la FECAC

La gestió que fa la FECAC de les casetes de la Fira d’Abril ja va ser polèmica el 2022. Aquest mitjà va posar de manifest l’opaca gestió de les casetes que feia la FECAC, revelant que hi ha entitats que cedeixen el nom de les casetes, a canvi de diners, a empreses intermediàries; sota els noms de les entitats, les casetes són gestionades per restaurants que paguen a les empreses intermediàries. 

La majoria de les casetes, via aquest sistema de tràfic, són un negoci que fa que una elit visqui molt bé. Això segueix la línia d’actuació imposada per l’anterior president de la FECAC, Francisco García Prieto, que deixar el càrrec arran de ser investigat i condemnat per la justícia per haver vulnerat contractes en benefici de l’empresa del seu fill. Així i tot, l’expresident de la FECAC continuava passejant-se pel recinte firal com si fos un poderós senyoret. 

Una de les entitats andaluses amb pes a Catalunya, Casa de Andalucía en Barcelona, va abandonar fa dos anys l’esdeveniment tot denunciant haver rebut un “tracte humiliant” per part de l’actual president de la FECAC, Daniel Salinero, qui també és un home de confiança del PSC. L’entitat andalusa, a més d’abandonar, va denunciar que les entitats que formaven part de la FECAC han estat “apartades” de la presa de decisions perquè entre els draps bruts de la FECAC hi ha la contractació d’una empresa privada que s’encarrega de funcions que haurien de tenir la Casa de Andalucía i altres espais.

Anys abans de l’abandonament de la Casa de Andalucía en Barcelona, el 2019, va marxar l’entitat Andacat (Fundación Cultural Andaluza de Catalunya), després de denunciar durant anys la “manca de transparència” en els comptes de la Feria i la “degradació progressiva” de l’esdeveniment, pensat en un primer moment per reivindicar i celebrar la cultura andalusa. El 2019 va anunciar que no es presentaria al procediment perquè semblava “fet a mida per a una federació en concret” i pensat per l’enriquiment d’empreses privades.

Et pot interessar  [EXCLUSIVA] La "Feria de Abril", el braç de combat i festiu del PSC per controlar l'Àrea Metropolitana de Barcelona

El govern municipal de Colau i Collboni premia la FECAC amb subvencions directes i reconeixements

Malgrat totes aquestes polèmiques, que venen de lluny, el 2023 el govern municipal de l’Ajuntament de Barcelona, format encara per Ada Colau com a alcaldessa i Jaume Collboni com a primer tinent, va premiar la FECAC amb adjudicant-li una subvenció directa de 150.000 euros. La FECAC no va haver de competir amb altres empreses ni superar cap procés, tret de l’administratiu, per a rebre la copiosa suma de diners.

Per si això no fos prou, el 2023 l’Ajuntament de Barcelona va concedir a la FECAC la Medalla d’Or al Mèrit Cívic, al·legant que se celebraven 50 anys des de la primera Fira d’Abril de Barcelona. 

 

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut