Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024
Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024

La falta de neu marca l’ocupació al Pirineu gironí que rep menys esquiadors aquestes festes de Nadal

Els hotels i apartaments d'interior i muntanya han omplert per Cap d'Any i han rondat al 70% la setmana de Nadal

|

- Publicitat -

La falta de neu ha marcat l’ocupació al Pirineu gironí durant aquestes festes de Nadal sobretot a les estacions, que han notat la falta d’esquiadors. Tot i això, totes defensen en la mateixa línia que molts turistes s’hi han desplaçat per gaudir de les activitats paral·leles que ofereixen, com rutes a peu o en segway, així com la zona de debutants. Pel que fa als hotels i apartaments gironins, la majoria dels ubicats al Pirineu i també en poblacions d’interior han penjat el cartell de complet la nit de Cap d’Any i han rondat el 70% d’ocupació la setmana de Nadal. A la Costa Brava, les reserves han estat més fluixes igual que durant la setmana de Reis. Als càmpings, l’ocupació també ha estat baixa.

Publicitat

Els apartaments turístics de la demarcació de Girona més populars durant aquestes festes de Nadal han estat els ubicats a poblacions d’interior i al Pirineu. La presidenta de l’Associació Turística d’Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona, Esther Torrent, detalla que “l’ocupació mitjana ha rondat el 70% tots els festius i ha arribat gairebé al 100% la nit de Cap d’Any”.

En canvi, a les poblacions de Costa Brava “hi ha hagut molt poca incidència, perquè pràcticament tots els allotjaments estan tancats per aquestes dates”. El perfil de visitant d’aquestes dates en el conjunt d’allotjaments turístics a la demarcació de Girona ha estat de proximitat, amb majoritàriament famílies provinents del sud de França i l’àrea de Barcelona i també reserves de grups d’amics la nit de Cap d’Any.

Pel que fa al sector de l’hostaleria, les xifres d’ocupació més altes s’han registrat entre Nadal i Cap d’Any a les comarques de la Cerdanya i el Ripollès, on les ocupacions han rondat el 70% i la Garrotxa, on entre el 29 i el 31 de desembre han arribat al 90% d’ocupació. Durant la setmana de Reis, en canvi, les ocupacions han estat més baixes. A la Cerdanya i el Ripollès s’han situat per aquests dies al voltant del 35% i a Olot i la resta de la comarca, del 60 i el 75% respectivament.

Girona s’omple pel partit contra l’Atlètic de Madrid

A Girona, per Nadal hi ha hagut un 55% d’ocupació. Una xifra que la vicepresidenta de l’Associació d’Hostaleria de Girona, Esther Soler, considera “normal” per ser dates “que la gent sol passar a casa i en família”. En aquesta línia, Soler assegura que les reserves hoteleres aquests dies són “de gent que es desplaça a prop de la família”.

Pel que fa a les nits a la ciutat, “han augmentat molt les reserves” a partir del 27. El sector ha notat “una gran incidència de reserves d’última hora”, sobretot les nits del 29, 30 i 31, amb ocupacions que oscil·laven entre el 70 i el 100%. La nit de Cap d’Any ha omplert gairebé totes les places hoteleres, així com els restaurants de la capital gironina.

A més, l’ocupació ha estat del 78% a partir de l’1 de gener amb un punt àlgid el dia 3, “gràcies al partit de Girona contra l’Atlètic de Madrid”. “Podem donar les gràcies al Girona FC, perquè normalment les ocupacions aquests dies són baixes”, ha assegurat la vicepresidenta de l’Associació d’Hostaleria de Girona, que ha afegit que “les ocupacions per Reis baixen en picat”.

Poques reserves a la costa i als càmpings

L’ocupació durant aquesta setmana de Reis a la Costa Brava ha estat baixa i lleugerament superior al sud (amb unes ocupacions mitjanes del 35%), que a la Costa Brava Nord, on l’ocupació mitjana ha estat del 27%. Amb un 42% de les places disponibles per Nadal, a la Costa Brava Nord s’ha registrat una ocupació del 58%. A la Costa Brava Sud, amb un 25% de les places disponibles, els hotels han registrat unes ocupacions mitjanes del 90%.

Les xifres més baixes s’han registrat a la Costa Brava Centre, on només hi ha un 10% de les places hoteleres obertes (1.600 de les 16.000 totals). Aquí els hotels han treballat poc (50%) i amb reserves d’última hora. Per contra, els restaurants que han obert aquestes festes han tingut una ocupació alta.

Pel que fa al perfil de visitants, la majoria són catalans, tot i que a la Costa Brava Nord un 40% han estat francesos. També hi ha hagut francesos i alemanys a la Costa Brava Sud o a Girona. A la Cerdanya i al Ripollès, han tingut visitants catalans amb una mitjana d’estada de dues nits. A la Costa Brava Sud, en canvi, la mitjana d’estada ha estat de set nits.

El president de la Federació d’Hostaleria a les comarques gironines, Antoni Escudero, en fa una bona valoració i diu que “la demarcació està molt ben posicionada i promocionada”. Malgrat que les comarques de muntanya són les que han tingut una ocupació més alta i més places disponibles, afegeix que “cal tenir en compte que a l’hivern tira més l’interior, però que les ocupacions a la costa també han estat bones, especialment a la Costa Brava Sud”.

Et pot interessar  L'atur cau en 2.307 persones al novembre i situa el nombre de desocupats en 332.532, la dada més baixa des del 2007

Pel que fa als càmpings, l’ocupació també ha estat “relativament baixa” a l’interior i al Pirineu. Segons ha explicat el president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, això ha estat així a conseqüència de la “poca neu, que ha limitat l’arribada dels visitants que volien esquiar”. Pel que fa a les zones de costa, en canvi, “tot i que hi ha molt poca oferta de càmpings en funcionament, ha estat molt bona sobretot la setmana de Nadal”. El perfil de visitant als càmpings de la Costa Brava aquests dies ha estat “majoritàriament, el turista internacional de centre Europa i procedent de França”.

Menys esquiadors a les estacions per la falta de neu

A la Vall de Núria, la valoració de la campanya de Nadal és prou positiva malgrat no tenir gruixos importants de neu a diferència d’altres anys. “No tenim totes les pistes obertes, de les onze en tenim quatre, però molts usuaris han aprofitat els tallers infantils com el de fanalets o de buscar el tió; tenim un ventall d’activitats nadalenques per un públic que és molt familiar en el nostre cas”, explica la relacions públiques, Ruth Bover.

Tanmateix, Bover admet que “no és igual que l’any passat quan hi havia molts esquiadors”, si bé fan un balanç positiu de visitants que han vingut a fer senderisme i altres activitats. “Com a estació, tenim l’opció de fer altres coses, no només l’esquí”, subratlla, tot dient que també compten amb un perfil de visitant, sobretot famílies, que cada any decideixen celebrar-hi les festes de Nadal. Són sobretot de l’àrea metropolitana de Barcelona, tot i que també hi ha residents de la comarca que pugen a l’estació aquests dies.

Pel que fa a Vallter 2.000, el seu director, Enric Serra, ho resumeix de la següent manera: “S’ha fet el que s’ha pogut amb neu i també sense”. I és que cada cop es potencien més les activitats complementàries per “oferir experiències” als visitants durant tot l’any. Serra ha destacat la bona resposta de públic de les activitats programades aquests dies, malgrat no tenir l’estació a ple rendiment per falta de neu. La pista de patinatge de Llanars o el mercat de Nadal a Camprodon també han sigut un bon complement, segons el director, perquè han contribuït a generar activitat a les tardes.

En el cas de l’esquí, aquests dies han concentrat els esforços en la zona de debutants -amb tres pistes i tres remuntadors- i han fet una campanya per atraure nous esquiadors juntament amb les escoles d’esquí. Han tingut més de 500 nens inscrits. “S’ha promocionat l’aprenentatge i ha anat molt bé”, ha destacat Serra. Els dies de més activitat són del 27 al 30 de desembre i també 2,3 i 4 de gener. I la previsió és seguir fent temporada les pròximes setmanes, molt pendents de les precipitacions de neu els pròxims dies.

A l’estació de La Molina, tot i que han notat un volum inferior de visitants en comparació a altres anys, el seu director, Xavier Perpinyà, ha comentat que s’ha pogut “esquiar bé” i que també han funcionat les diverses activitats paral·leles que s’ofereixen, com ara el parc dels arbres, o les rutes a peu o en ‘segway’. Així, ha dit que han estat un Nadal “una mica estrany pel que fa a precipitacions”, però que les perspectives de cara al gener seran bones, tenint en compte les nevades d’aquest cap de setmana i les que es preveuen per la setmana vinent.

Perpinyà ha explicat que en aquestes primeres setmanes d’obertura, han estat posant a prova els diversos elements que han de permetre treballar per desestacionalitzar les temporades turístiques i anar cap a un model d’estacions de muntanya. Així, durant les festes de Nadal, han tingut funcionant el 20% del domini esquiable i la meitat dels remuntadors i s’ha pogut dur a terme tot el ventall d’activitats programades, des de curses i entrenaments per als clubs, com altres propostes de caràcter més lúdic.

En una línia similar també fa balanç l’estació de Masella, que tanca aquestes festes amb xifres per sota de les de fa un any. Malgrat això, destaquen que els treballs d’innivació amb neu produïda han permès garantir el 100% de desnivell esquiable. També han indicat que el públic que hi ha anat tenia moltes ganes de practicar l’esport blanc i que els establiments hotelers situats a peu de pistes han penjat el cartell de complet.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut