Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

La direcció d’ERC engegarà al setembre un procés d’assemblees territorials per escoltar la militància

L'executiva entén que hi hagi neguit entre les bases pels resultats electorals i defensa que el debat està endreçat

|

- Publicitat -

Els “mals” resultats d’ERC el 28-M i el 23-J han empès la direcció a analitzar la situació del partit. Els republicans han iniciat aquesta setmana un diàleg intern que clourà a finals d’any per “millorar l’organització”. En paral·lel, i tal com ha pogut saber l’ACN, la direcció d’ERC obrirà al setembre un procés informatiu amb les assemblees territorials per escoltar directament la militància. L’executiva republicana vol conèixer de primera mà com respiren les bases del partit, per canalitzar qualsevol proposta, crítica o debat intern. A més, ERC podria tornar a consultar a la militància un acord sobre les negociacions per la investidura espanyola, tal com ja va fer el 2019. El Consell Nacional d’aquest divendres a la tarda ho ha d’avalar.

Publicitat

 

A Calàbria són conscients que els “mals” resultats d’ERC el 28-M i el 23-J han generat un cert neguit entre les bases. La direcció entén el malestar, considera que és “raonable”, i defensa que està ordenat i endreçat. En aquest sentit, la cúpula republicana aposta per canalitzar el debat intern i situar-lo directament sobre les assembles territorials -locals i comarcals.

 

De fet, representants de la pròpia direcció del partit seran els qui assisteixin a aquest procés d’assemblees locals per escoltar directament el parer de la militància. De moment, a ERC argumenten que les crítiques internes no són tant sobre l’estratègia política en si, sinó sobre com s’està podent aplicar i executar la pròpia estratègia.

 

Des de l’executiva republicana recorden que la nova ponència política del partit va rebre el suport del 96,7% dels vots al Congrés Nacional de Lleida, el 28 de gener d’enguany. I que només hi va haver 7 vots en contra i 14 abstencions. El document aposta per la ‘via Montenegro’, és a dir, per un referèndum amb un mínim de participació del 50%, i del 55% a favor del ‘sí’ per “negociar” la independència.

 

La ponència també defensa imbricar estratègies amb l’esquerra espanyola i dels Països Catalans per defensar l’autodeterminació.

 

Consulta a les bases

 

ERC preveu tornar a sotmetre a validació de les bases el suport a una possible investidura de Sánchez. Tal com ja va fer el 2019, quan el 94,6% de la militància que va votar la consulta interna -ho va fer un 70% del cens- va avalar l’estratègia de la direcció. Així, Esquerra va poder facilitar -amb una abstenció- l’arribada del candidat del PSOE a la Moncloa, amb la condició que els socialistes activessin la taula de diàleg entre Generalitat i Moncloa.

 

El Consell Nacional d’aquesta tarda havia d’avalar la proposta de la consulta interna i, segons fonts consultades per l’ACN abans de la reunió, l’executiva confiava que així fos, com finalment ha estat. El calendari és imprevist, ja que les Corts espanyoles es constitueixen el 17 d’agost, però tot apunta que les negociacions sobre investidures -i per tota la legislatura- s’allargaran durant la tardor, com a mínim.

 

Equip negociador

 

ERC també ha designat ja l’equip negociador per a una possible investidura de Sánchez. Es tracta dels número 1 i 2 de la llista al Congrés, Gabriel Rufián i Teresa Jordà, i la senadora Sara Bailac. Les 3 pilotaran les converses amb els socialistes.

 

S’hi afegiran, per definir la negociació estratègica: la secretària general, Marta Rovira -des de l’exili-; el president del grup parlamentari, Josep Maria Jové; la portaveu i vicesecretària, Marta Vilalta; i l’exconseller Juli Fernández. Jordà farà de portaveu a la negociació.

 

“Millorar l’organització”

 

Al marge de les assemblees territorials, ERC ja ha iniciat un procés de diàleg intern que culminarà a finals d’any, amb l’objectiu de “millorar l’organització”. El partit ha designat una vuitantena de persones representatives dels àmbits sectorials i territorials per conduir aquest procés. Les reflexions giraran sobre demoscòpia, resultats electorals, comunicació i modernització de l’organització.

 

Després de la pèrdua de vots del 28-M i el 23-J, ERC analitzarà els perquè d’aquests resultats. El partit busca ser “més eficient”, interpel·lar el votant jove i les dones, i estudiar els mecanismes amb què s’explica i es comunica, tant a la ciutadania com als mitjans de comunicació. Tot i això, l’estratègia en un marc general i els seus lideratges no estan en dubte, més enllà de si cal fer alguns ajustos o canvis, sempre menors.

 

En una nota de premsa difosa després del Consell Nacional, ERC explica que ha iniciat aquesta setmana un procés de diàleg intern, encarregat pel Consell Nacional després de les eleccions municipals, amb representació territorial i sectorial, per “encarar les millores organitzatives i comunicatives per bastir els fonaments modernitzadors del partit amb els paràmetres propis del segle XXI”.

 

Es tracta, afegeix, d’un procés de diàleg que ha de “desgranar les claus per a la recuperació de la confiança majoritària de la ciutadania”. El procés de diàleg intern s’allargarà d’ara fins a finals d’any per poder plantejar les conclusions a principis del 2024.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut