Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

La Diputació de Lleida impulsa ‘Poble petit, gran vida’, una campanya per revertir el despoblament en municipis petits

Paneque es compromet a "posar al dia" serveis i infraestructures: "La gent s'ha de poder quedar a viure on ha nascut"

|

- Publicitat -

La Diputació de Lleida ha presentat aquest divendres ‘Poble petit, gran vida’, una campanya que busca revertir el despoblament dels municipis petits. La iniciativa pren com a protagonistes testimonis que han apostat per viure en entorns rurals de la demarcació, com l’esportista d’elit Núria Picas, que viu a la Vall de Boí (Alta Ribagorça), o Belén Jaime, una docent de Sant Pere de Ribes (Garraf) que des d’aquest juny és directora d’una escola a Tuixent (Alt Urgell). A la presentació de la campanya hi ha assistit la portaveu del Govern, Sílvia Paneque, que s’ha compromès a “posar al dia” serveis públics i infraestructures per evitar l’èxode rural. “La gent s’ha de poder quedar a viure on vulgui i majoritàriament és on han nascut”, ha dit.

Publicitat

Durant la seva intervenció, Paneque ha admès que coneix “en primera persona” les dificultats que afronten els municipis petits. “Soc conscient que toca millorar transports públics, connexions a la xarxa, accés a serveis com la salut i educació, així com garantir possibilitats de treball”, ha remarcat la consellera, que ha dit que el Govern impulsarà “canvis i transformacions” per revertir-ho.

En una línia similar s’ha expressat el vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Agustí Jiménez, que s’ha referit a la despoblació rural com un problema “preocupant” a la demarcació. Segons el vicepresident, la ruralitat a Lleida és “molt complexa” perquè les problemàtiques dels municipis del territori són molt diferents. Per això, ha dit que “és cabdal” el projecte de llei de l’Estatut de Municipis Rurals, aprovada aquesta setmana pel Govern.

Així, Jiménez ha situat l’habitatge, la connectivitat digital i la millora del transport com les principals prioritats per fer front a aquesta problemàtica. I per fer-ho, ha demanat la implicació de totes les institucions. “Cal trobar solucions reals que també siguin participatives”, ha subratllat.

Precisament amb la voluntat de trobar respostes “el màxim de participatives”, la Diputació de Lleida ha recollit el testimoni de diferents persones que han triat viure en zones allunyades de les grans ciutats. Entre aquestes cares hi ha les del Mag Lari, que va deixar Barcelona per iniciar un projecte professional a Castellserà (l’Urgell) o Joan Bertrand, un jove pagès del Segrià.

“No romantitzar” la vida en un entorn rural

Una altra de les cares de la campanya és Belen Jaime, una docent provinent del Garraf que viu amb la seva família a Cornellana, un poble de menys de 200 habitants. La família es va traslladar a aquest municipi per motius laborals, ja que Jaime és des d’aquest juny la directora d’una petita escola rural de Tuixent.

Jaime ha reconegut que van prendre la decisió de mudar-se tenint en compte “les prioritats” que tenien respecte als seus fills. “Vam valorar la qualitat del nivell educatiu, les barreges d’edat a les aules i el nivell pedagògic per trobar una coherència amb el nostre estil de vida”, ha apuntat la mestra.

Tot i que la valoració d’aquests primers mesos vivint en un entorn rural sigui “positiva”, Jaime ha admès que volen ser “prudents”. “No volem romantitzar el fet de viure en un entorn privilegiat, té coses positives i negatives, i tothom ens diu que hem de passar el primer hivern per poder fer una valoració”, ha ironitzat.

Així, ha assegurat que s’ha decantat per participar en la campanya per “visibilitzar” que cal tenir cura dels serveis sanitaris, educatius i socials dels municipis petits. “Això és el que fa que la gent s’arreli al territori, no només convidar-los a arribar, sinó que s’hi puguin quedar”, ha agregat.

Núria Picas: “Jo ho dec tot als pobles”

L’esportista Núria Picas també ha volgut reivindicar la ruralitat i ha reconegut que el Pirineu l’ha fet “créixer” com a esportista d’elit. “Jo ho dec tot als pobles, a la seva gent i al que envolta la vida rural”, ha subratllat. En aquesta línia, l’esportista ha defensat que avui en dia “és més fàcil” viure en zones rurals – gràcies a la tecnologia- i que “no hi ha excusa” per fer un pas endavant i traslladar-s’hi.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut