Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

La democràcia espanyola recula posicions i s’estanca en la mediocritat, segons l’Índex Mundial de Llibertat Electoral del 2022

|

- Publicitat -

La Fundació per l’Avenç de la Llibertat ha presentat el cinquè Índex Mundial de Llibertat Electoral (IMLE), informe que classifica i analitza els sistemes electorals i el grau de llibertat individual dels electors de cada país estudiat. La cinquena edició de l’informe torna a deixar Espanya en una posició mediocre, fins i tot reculant llocs. Així, l’Estat espanyol ha passat d’ocupar el 38è lloc l’any 2021 a ocupar-ne el 47è enguany, amb una disminució de dues centèsimes respecte de l’any anterior. Andorra, per la seva banda, se situa molt per davant de l’Estat espanyol, en la posició número 20, tot i que ha reculat 3 posicions en comparació amb l’any passat.

Publicitat

L’informe de l’any 2022 situa Finlàndia, Islàndia, Irlanda, Suïssa i Dinamarca com a millors democràcies, que repeteixen en les seves respectives posicions. Alguns països han sorprès pel seu gran avançament en comparació amb l’any 2021, com és el cas de Letònia (ha avançat 10 posicions i se situa en el número 9), Palaos (n’ha avançat 35 i ara es troba en el número 11), la República Dominicana (ha avançat 40 posicions i es troba en el número 16) o Kiribati (n’ha avançat 42 i se situa en 17a posició). L’avançament de posicions de molts estats es deu principalment a la millora dels estàndards democràtics que han dut a terme.

La Fundació per l’Avenç de la Llibertat justifica la posició número 47 d’Espanya perquè el sistema electoral espanyol, malgrat ser correcte, no assoleix “nivells d’excel·lència”, i encara té molt marge de millora en el sufragi passiu. La mateixa fundació destaca a les conclusions que en molts països considerats democràtics, com és el cas d’Espanya, tenen una “democràcia bastant imperfecta, aparent i superficial”, perquè el poder resideix en una elit d’intermediaris i representants polítics “pobrament legitimada per processos bastant obsolets en la nostra actual era tecnològica”. Ressalten també que els països amb fortes carències de llibertat electoral en el sufragi passiu “posen en dubte l’efectivitat real del sistema democràtic”.

L’informe complet pot consultar-se a través d’aquest enllaç.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut